SAD: Ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom su lažne

Sjedinjene Države ne vjeruju u ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom, a sumnjaju da je Moskva čak povećala njihov broj za sedam tisuća, rekao je u srijedu neimenovani visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joa Bidena.

“Ruske vlasti rekle su jučer da povlače vojnike s granice s Ukrajinom…, ali mi sada znamo da je to bila laž”, rekao je novinarima dužnosnik, ne iznoseći dokaze za to saznanje.

Administracija predsjednika Bidena po njegovim je riječima potvrdila da je “Rusija povećala prisutnost vojnika duž granice s Ukrajinom za sedam tisuća” od kojih su mnogi stigli u srijedu.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da se dio snaga iz ruskih vojnih oblasti u susjedstvu Ukrajine vraća nakon završetka vježbi u svoje baze te je kao dokaz objavilo video u kojem se prikazuje kako snage navodno napuštaju Krim.

No, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu, u intervjuu za MSNBC da se ključne jedinice približavaju granici.

Joe Biden u utorak je pak rekao kako Sjedinjene Države procjenjuju da je Ukrajinu okružilo 150.000 vojnika, što je povećanje u odnosu na ranije procijene koje su govorile o 100.000 vojnika.

Dužnosnik je rekao da SAD i dalje primaju podatke koji sugeriraju da Rusija može u svakom trenutku upotrijebiti lažni izgovor kao opravdanje za napad na Ukrajinu.

SAD su u srijedu izrazile zabrinutost da Rusija kao opravdanje za napad na tu bivšu sovjetsku republiku može upotrijebiti lažne tvrdnje o sukobu u ukrajinskoj regiji Donbass, uključujući izvješća o masovnim grobnicama i navodnoj proizvodnji kemijskog oružja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...