“Spremno je šest dozvola za gradnju i nadogradnju osnovnih škola u županiji”; Održan sastanak župana s načelnicima i gradonačelnicima o povlačenju sredstava iz EU fondova

U Centru za kreativne industrije u Zadru jutros je održan radni sastanak župana Božidara Longina s gradonačelnicima i općinskim načelnicima na kojem je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić predstavio Nacionalni plan oporavka i otpornosti te novu EU financijsku perspektivu 2021. – 2027.

Kako je istaknuo zamjenik župana Šime Vicković, Zadarskoj županiji su najvažniji školstvo i zdravstvena skrb.

-U ovom trenutku imamo spremno šest građevinskih dozvola za gradnju i nadogradnju osnovnih škola u županiji, a u pripremi četiri projekta izdavanja dozvola. Nadamo se da ćemo kroz te projekte podignuti standard života u županiji, a ono što smo vidjeli iz današnje prezentacije, bit je da se školstvo obavlja u jednoj smjeni, pripremili smo se i napravit ćemo sve da poboljšamo stanje u školstvu i da što više projekata dovedemo do samog kraja. Sve općine su spremne kao i sve razvojne agencije na razini županije kao tehnička pomoć svim općinama i gradovima, rekao je Vicković.

Šime Sekula, načelnik Općine Bibinje rekao je da je jedan od prioriteta općine dječji vrtić s jaslicama za koji imaju građevinsku dozvolu.

-Ono što je bitno većini naših priobalnih općina je izgradnja sustava odvodnje i nadamo se da ćemo u ovoj financijskoj perspektivi te kapitalne projekte ostvariti. Imamo izvrsnu suradnju s našim državnim tajnikom, sa svim državnim tajnicima, županijom i razvojnim agencijama i očekujemo da ćemo iskoristiti ovu mogućnost, dobro pripremiti projekte i povući veliki dio sredstava, rekao je Sekula.

Državni tajnik Šime Elić kazao je da se Hrvatska nalazi u ključnom momentu, te je jako važno motivirati gradonačelnike i načelnike da pripreme projekte. Kako je istaknuo, ključno je stvoriti što veći broj kvalitetnih projekata koji će moći pronaći svoje izvore financiranja u novoj perspektivi.

-Tu će biti mnoštvo izazova u pripremi i paralelnoj provedbi, osiguravanja dodatnih kapaciteta i organizacija timova. Poanta je bila na današnjem sastanku ponuditi kvalitetne informacije kako prilagoditi projekte svim natječajima koji dolaze. U prethodnom razdoblju smo imali dobre rezultate, a ako želimo nastaviti tu dinamiku nužno je da se koordiniramo i da sve općine imaju ključne informacije, rekao je Erlić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...