Stranci odabrali najdraže hrvatske riječi, evo što ih najviše nasmijava

Ako ste učili strani jezik ili ste bili okruženi njime, sigurno ste naišli na riječi koje vam zvuče čudno ili vas čak nasmijavaju. Hrvatski jezik tu nije izuzetak.

Časopis na engleskom jeziku Croatia Week pitao je strance u Hrvatskoj koje su njihove omiljene hrvatske riječi i zašto. Evo što su odgovorili…

Grah

“Moj brat je oženjen Hrvaticom i prvi put kada sam posjetila Zagreb, čula sam toliko riječi koje su zvučale ludo. Najviše od svega riječ grah. Prvi put kad sam je čula zvučala je kao zla čarolija ili nešto što bi Sauron iz “Gospodara prstenova” upotrijebio da te pretvori u otrovnu žabu koja širi virus”, kaže Susan iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Fakat

“Umrem od smijeha svaki put kad čujem riječ fakat jer mi zvuči kao f..k it (je..ga). Bila sam tako znatiželjna kada sam je prvi čula i kada sam znala da zapravo znači stvarno, razočarala sam se,” priznaje Alana iz Australije.

Krapina (grad)

“Moja najdraža hrvatska riječ je ime za grad Krapina. Govorniku engleskog jezika je smiješno. Kada sam otkrio da jug na hrvatskom znači south i kada sam naišao na znak na cesti za Krapina Jug (Krapina South), nisam se mogao prestati smijati,” kaže Peter iz Australije.

Čvrst

“Volim hrvatske riječi bez samoglasnika. Čvrst mi jednostavno zvuči super i mislim da se lijepo uklapa u riječi. Obožavam je izgovarati,” kaže Mary iz Kanade koja danas živi u Makarskoj.

Osvježavajuće

“Osvježavajuće je teška riječ za izgovoriti onima koji su tek počeli učiti jezik, ali je sjajna za opisati kvalitetno hrvatsko pivo ili kupanje u kristalno čistom Jadranskom moru nakon duge vožnje do obale,” tvrdi Ibad iz Seattlea.

Majmun

“Izgovara se kao my moon. Ne pitajte me zašto, ali omiljena mi je ta riječ,” kaže Michelle iz Sydneyja.

Pečat

“Ovo je jedna od prvih riječi koje sam naučio kada sam otvarao posao u Hrvatskoj. Bila je tako moćna riječ u izgovoru, ali i svojem značenju. Sve treba pečat,” zaključuje Dave koji trenutno živi u Zagrebu, prenosi Pun kufer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...