Lažnom policajcu predala 200 tisuća kuna, sumnja se da 44-godišnjak “operira” iz inozemstva

Policijski službenici Policijske postaje Biograd proveli su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare na štetu 72-godišnjakinje.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 02. veljače 2022.godine, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, s mobitela nazvao oštećenu kojom prilikom se lažno predstavio kao policijski službenik te je naveo da radi provjere treba podignuti novac koji ima na računu.

Nadalje, pritom joj je rekao kako podignuti novac treba predati ovlaštenoj osobi, koja će u civilu doći na njenu kućnu adresu slijedećeg dana, a kako će joj novac biti vraćen nakon dovršene istrage.

Oštećena je ne sumnjajući u istinitost njegovih navoda, povjerovala u njegovu lažnu priču, te je u banci podignula svoju ušteđevinu, oko 200 tisuća kuna, a potom veći novčani iznos sljedećeg dana predala nepoznatoj muškoj osobi, koju je osumnjičeni angažirao da preuzme kovertu i dostavi mu, ne navodeći o kojoj vrsti pošiljke se radi.

Nadalje, sumnja se kako 44-godišnjak ovakve oblike prijevara čini dok se nalazi van granica Republike Hrvatske, odakle putem telefona poziva svoje potencijalne žrtve i organizira druge osobe kako bi mu se dostavio novac, sve u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje u navedeno kazneno djelo, a  obzirom je trenutno nedostupan policiji za njim je raspisana potraga.

 

Savjeti PU zadarske za građane:

Građanima još jednom skrećemo pozornost da budu posebno oprezni  kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke.

Posebno napominjemo kako telefonske pozive u kojima osobe traže podatke vaših bankovnih računa, novčanih transakcija ili traže da im se preda novac radi daljnjeg policijskog postupanja, ne upućuje policija već se radi o osobama- prevarantima koji se lažno predstavljaju kao policijski službenici, a sve u cilju protupravnog stjecanja imovinske koristi.

Svakako savjetujemo da budete oprezni i sumnjičavi i da nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva pozovete policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene osobe.

Na kraju, također molimo osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prijevara obzirom da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...