U ratu za svakog kupca trgovci požurili sa spuštanjem cijena puno prije 1. travnja

U ratu trgovaca za kupce sve je dopušteno pa će mnogi cijene spustiti i prije nego što se početkom travnja smanji stopa PDV-a na ključne namirnice, s 13 na 5% na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja, masti i dječju hranu, s 25 na 13% na tampone i higijenske uloške te s 25 na 5% na maslac i margarin. Iz Konzuma su tako u petak najavili da oni već od ponedjeljka 21. veljače spuštaju cijene više od tisuću artikala iz tih kategorija.

– Podržavamo odluku Vlade Hrvatske i kao vodeći trgovački lanac sniženjem cijena i prije službene promjene stope PDV-a dajemo svoj doprinos povećanju kupovne moći naših sugrađana – poručio je predsjednik uprave Konzuma Zoran Mitreski.

Kao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji će sniziti cijene u skladu s odlukom Vlade o smanjenju PDV-a i prije nego što ona 1. travnja stupi na snagu, Konzum će, tvrdi se, tom investicijom vrijednom više od 10 milijuna kuna znatno pomoći kupcima da smanje troškove u kućnom budžetu.

K tome, i dalje će jednom mjesečno umirovljenicima osiguravati popust od 10% na ukupan iznos kupnje, poručili su. Prema procjenama trgovaca, cijene u kategorijama na koje “pada” PDV mogle bi pojeftiniti i 15-ak posto, a svoje marže neće dizati. Konkurencija na malom tržištu poput hrvatskoga golema je, a potrošači gledaju na svaku kunu i sve više kupuju na akcijama, s obzirom na to da je s rastom cijena proteklih mjeseci potrošačka košarica osnovnih živežnih namirnica poskupjela i 25%. Nitko se zapravo ni ne usudi poskupjeti sad kad su potrošači usporili potrošnju i boje se inflacije.

Cijene bi trebale najviše pasti kad je riječ o maslacu, na koji se primjenjuje najveća stopa smanjenja PDV-a, dok će za niz artikala poput voća i povrća biti teško pratiti jesu li i koliko pojeftinili jer su sezonalnog karaktera i ovise i o nizu drugih faktora. Pitaju li se poljoprivrednici pri HPK, pravim proizvođačima u sustavu PDV-a smanjenje PDV-a na sadnice, gnojivo i pesticide s 13 na 5% neće značiti ništa, već će značiti samo hobi-poljoprivrednicima. Vlada im daje 200 milijuna, a sjetva je poskupjela za dvije milijarde kuna. Može samo doći do poskupljenja njihovih proizvoda, kazao je za HTV Mato Brlošić. Pitaju li se pak ribari, ni riba neće biti jeftinija, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...