Upalit će sirene u podne; Djelatnici hitne medicinske službe traže beneficirani radni staž

Hitna medicinska služba jedina je žurna služba u Hrvatskoj čiji djelatnici nemaju pravo na beneficirani radni staž. Naš posao je zahtjevan te smo kontinuirano izloženi visokoj razini stresa što utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje pa time i sposobnost za kvalitetno obavljanje posla u kojem je istovremeno važna kognitivna i fizička spremnost”, upozoravaju zaposlenici Zavoda za hitnu medicinu koji će diljem Hrvatske simboličnim paljenjem sirena u 12 sati poručiti Vladi i ministru Viliju Berošu da je vrijeme da isprave grešku koju je 1998. godine napravio ondašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang kad je, kako navode, hitnjacima ukinuo beneficirani radni staž i stavio ih u nepovoljan položaj naspram drugih profesionalnih interventnih službi, piše Večernji list.

“Danas se od jednog hitnjaka očekuje da sa 67 godina može kvalitetno odraditi posao gdje su u pitanju ljudski životi. Pri tome treba imati na umu da sa 67 godina više niste u stanju nositi osobu s četvrtog kata neke zgrade koja zajedno s nosilima teži više od 100 kg, kao niti donositi brze odluke. Djelatnik hitne medicinske pomoći nema svoju ambulantu, već se vrlo često nađe u situaciji pružanja prve pomoći u kanalu, šumi, vinogradu, zgradi bez lifta odnosno na svim mjestima na kojima se kreću ljudi i na koncu na tim mjestima treba ih stručno zbrinuti ma kakvi god uvjeti bili”, ističu. Najviše , dodaju, ispaštaju naši pacijenti kojima je nemoguće garantirati odgovarajuću prvu pomoć, kao i djelatnici hitne medicinske pomoći koji zadnjih godina svog radnog staža velik dio vremena provode po bolovanjima i fizikalnim terapijama jer nisu više u mogućnosti obavljati posao u kojem su psihički i fizički “izgorjeli”.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...