Uz samotestiranje krenula i preprodaja testova, učenici ih nude za 15-ak kuna

Od danas počinje samotestiranje učenika prije polaska u školu, a time i prekid samoizolacija. Većina škola je već u petak učenicima ili roditeljima podijelila dva kompleta testova, a HZJZ objavio je video uputu kako provoditi za samotestiranje.

Samotestiranje brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i besplatno te će se obavljati jedanput tjedno, a bitno je i da razmak između dva testiranja bude podjednak.

Kako preporučuju iz Ministarstva, učenici bi se trebali samotestirati ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), ili neki drugi dan u tjednu koji odredi škola.

Negativan test roditelji ili skrbnici bilježe u učenikovu bilježnicu koju će učenik predočiti u školi, ili na drugi način koji odredi škola. Ukoliko učenik bude pozitivan, mora se javiti svom liječniku. Učenici koji neće sudjelovati u samotestiranju, ako dođe do virusa u razredu, pratit će nastavu online.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je jutros na Hrvatskom radiju kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana. Otkrila je i koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika:

“U mojoj školi je možda 1 posto, znali desetak učenika i takva je situacija po ostalim školama. Riječ je o asimptomatskima, sinoć otkrivenima testiranjem”, rekla je Mirosavljević.

Svega nekoliko roditelja, oko 1 do 2 posto, potpisalo je izjavu o netestiranju. Mirosavljević je rekla da većina roditelja podržava testiranje.

Državni tajnik ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako nema podatak održava li se od danas nastava u svim školama po A modelu.

“Sredinom prošlog tjedna imali smo šest škola po C modelu, što je bitno smanjen broj u odnosu na vrijeme kad je omikron bio u punoj snazi. Ideja je da obuhvat učenika u školi bude što veći, tamo gdje je to najbolje i najprirodnije za obrazovanje i njihov razvoj”, kaže.

Na društvenim mrežama pojavila se informacijama da srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus po 15-20 kuna. Paljak je rekao kako time nije iznenađen.

“Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere”, rekao je za Hrvatski radio.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute i video o samotestiranju učenika koje možete pročitati OVDJE.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...