Vakula procijenio kakvo bi nam moglo biti proljeće i ljeto: “Ne može se jamčiti, ali…”

Kao i prosinac – i siječanj je u Hrvatskoj bio barem malo topliji od prosječnoga, ali uz znatno manje oborina. Znatnije promjene gotovo sigurno neće biti ni u bližoj budućnosti, a prema trenutačno važećim prognozama vjerojatno ni u daljoj. Ali, naravno, riječ je o dugoročnijim prognozama koje su manje pouzdane od onih za tjedan dana unaprijed, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Prema preliminarnim analizama, koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a, srednja mjesečna temperatura zraka diljem Hrvatske bila je barem malo viša od višegodišnjih srednjih vrijednosti, ali unatoč ponegdje čak i rekordno toplih prvih 6 dana siječnja – ne i odviše – u većini krajeva od 0,1°C do 1°C, a u sjevernima i do 2°C viša od prosjeka. Stoga će klimatološka ocjena biti uglavnom “normalno” te vjerojatno samo ponegdje “toplo”.

Prosinac – siječanj: višak topline, većinom manjak oborine Srećom za mnoge,”kišan” i “normalan” prosinac djelomično je ublažio dosadašnji većinski manjak oborina ove zime, kojoj samo neko dugotrajnije hladno razdoblje u veljači može “oteti” ocjenu razmjerno toplog. Naime, srednja temperatura zraka od 1. prosinca do 31. siječnja u većini je krajeva od 0,5°C do 2°C viša od prosječne za ova dva zimska mjeseca. Sudeći prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama, mogućnost za hladnu veljaču je vrlo mala, ali naravno – postoji. Njezina je prevrtljiva ćud odavno znana, kao i nedovoljna pouzdanost prognoza za mjesec i više dana unaprijed.

Proljeće, ljeto… Stoga se ne može jamčiti, ali se može s umjerenom do velikom vjerojatnosti prognozirati kako će i srednja sezonska temperatura zraka ovogodišnjega proljeća i ljeta biti barem malo viša od prosječne. I pritom se, naravno, ne smije zaboraviti kako se ponekad ostvaruju i malo vjerojatne prognoze, posebice kod dugoročnog prognoziranja, piše Vakula.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...