Za tjedan dana kreće samotestiranje učenika u školama; “To je postupak koji i učenik može sam napraviti”

Prvi testovi za samotestiranje učenika stižu sredinom idućeg tjedna, a testiranje bi trebalo početi u tjednu od 14. veljače. Iz ministarstva otkrivaju da će prva faza trajati mjesec dana. Sva djeca s negativima testom idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama. Oni koji testiranje odbiju neće biti oslobođeni samoizolacije.

Prvih milijun brzih testova sredinom idućeg tjedna stići će do skladišta robnih zaliha, a onda kreće isporuka prema školama. Djeca će se testirati kod kuće, a sve je dobrovoljno. Roditelji koji to ne žele potpisat će izjavu.

“Djecu će testirati roditelji prije polaska u školu, oni koji to ne žele neće ali i ta će djeca normalno dolaziti u školu. Ali razlika je što će oni onda ako budu u kontaktu s pozitivnim djetetom morati ići u samoizolaciju”, rekao je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure kaštelana u Zagrebu.

Ravnatelji se slažu, to će vratiti učenike u škole i olakšati održavanje nastave uživo.

“Jako je važno da učenici prema kraju nastavne godine budu u školi, to je posebno važne za učenike završnih razreda, maturante. Učenici koji će biti u samoizolaciji, koji se neće testirati za njih će se kao i do sada organizirati online nastava”, rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja za RTL.

Svaki učenik dobit će po jedan test, a onda slijede praznici nakon kojih će stići još 2 milijuna testova. Iz ministarstva objašnjavaju cilj je da sve traje mjesec dana.

“Nakon toga predviđamo da ako brojke nastave padati da nastavljamo s mjerom ukidanja samoizolacija ali ne više uz redovito testiranje već će se ono provoditi periodički odnosno samo u razredu gdje se pojavi pozitivan učenik”, rekao je glavni savjetnik ministra obrazovanja, Božo Pavičin.

Nove količine testova neće se nabavljati. Uzorak će se uzimati iz nosa, a iako su opcija bili i testovi na slinu od toga se odustalo jer bi ih dugo čekali.

“Kratak štapić koji ulazi najviše do 2 centimetra u nos, dodiruje sluznicu. Ne očekuje se da se grebe po nosu nego samo lagani dodir i par okretanja unutar nosa. To je postupak koji i učenik može sam napraviti, a pogotovo uz nadzor roditelja”, objasnila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Učenici će se testirati jednom na tjedan, a ako se u razredu pojavi pozitivan učenik testiranje će morati ponoviti. Svi s negativnim testom i dalje će moći na nastavu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...