Zadarska Čistoća, DV Smješko Vir i komunalno poduzeće Čisti otok održali ekološku radionicu; “S vremenom ćemo uključiti i građane”

Kako biti ekološki osviješten i zašto je to iznimno važno, na koji način pravilno razvrstavati otpad i čemu služe boje na kantama za otpad te na koji način čuvati prirodni okoliš i životni prostor? – naučili su virski mališani na edukacijskoj prezentaciji koju je u suradnji s virskim Dječjim vrtićem Smješko i komunalnim poduzećem Čistim otokom provela edukatorica Vesna Đili iz zadarske Čistoće. Mjesto radnje bilo je vrtićko dvorište, dok je poželjno vrijeme kada se naučeno primjenjuje – svakodnevno i od malih nogu.

– Odvajanje otpada i čuvanje našeg okoliša svima bi nam trebao biti prioritet, zato je najvažnije početi od najmlađih. Ranim učenjem i usvajanjem navika o zaštiti prirodnog ambijenta stvaramo buduće odgovorne pojedince. Cilj je da usvojeno znanje postane stil života – ističe zadarska edukatorica Đili. Ovaj edukacijski program i djeci prilagođeno predavanje – provedeno kroz igru i testiranje znanja o ekologiji – dio je velikog projekta nabavke komunalne opreme kojega provodi Čisti otok. Virsko komunalno poduzeće kroz projekt nabavke novih komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada dobilo je gotovo 1,5 kuna iz EU fondova, a dodatno je u projektu samostalno sudjelovalo s 260 tisuća kuna. Rad s djecom dodatni je i najljepši dio te priče.

– Ovo je lijep program kojega ćemo nastaviti provoditi jednom u dva mjeseca. Vremenom ćemo uključiti i građane, ali je zasad naglasak na djeci. Odgovorno ponašanje naših najmlađih svima može biti primjer – kaže direktor Čistog otoka Željan Kalac, koji je na istom projektu sa Smješkom i Čistoćom radio prije sedam godina kada je organiziran prvi put na otoku. Pored edukacijskog programa zadarske Čistoće i projekta nabavke komunalne opreme kojeg kontinuirano provodi Čisti otok, vrtić Smješko također je vlastiti program eko edukacije obogatio ovim događanjem.

– Dječji vrtić uvijek rado sudjeluje u sličnim akcijama kojima se potiče odgovorno ponašanje i ukazivanje na važnost ekologije. Na proljeće imamo naše vrtićke eko radionice, dok tri puta tjedno odgojitelji Smješka s djecom izvode razne ekološke programe – naglašava sustavnost i dinamičnost vrtićkih edukacijskih programa ravnateljica Smješka Julijana Begonja. Ako i nisu znali od ranije, virski mališani sada nepogrešivo znaju kako zelena kanta služi za otpadno staklo, plava za papir, žuta za plastiku, dok se smeđa – kakvu s likom mede imaju u vrtiću – koristi za odvajanje biorazgradivog otpada. Odnosno, za odvajanje ostataka voća, hrane i, na primjer, svima omiljenih brokula. Na kraju druženja, edukatorica Đili s vrtićkim tetama podijelila je djeci zaslužene diplome osviještenih ekologa te malene žute, plave i zelene kante za otpad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...