Zadarski komorni orkestar i program engleske, hrvatske i švedske glazbe

Ciklus Zadarskoga komornog orkestra nastavlja se koncertom u ponedjeljak, 14. veljače u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati. Orkestar nastupa pod ravnanjem Ivana Huta, i uz troje solista – flautisticu Anu Batinicu, oboisticu Vittoriu Palumbo i trubača Marija Lončara.

Ivan Hut, dirigent i violist, rođen je u Puli 1982. godine u braku nizozemsko-hrvatskih roditelja. Od svoje pete godine živi u Splitu. Diplomirao je violu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2005. godine. Od 2000. do 2009. godine bio je stalni član Splitskog komornog orkestra gdje se, uz konstantnu prisutnost i inspiraciju maestra Pavla Dešpalja, izrodila ljubav prema dirigiranju. Godine 2014. upisuje studij dirigiranja na „Hogeschool voor de kunsten Codarts“ (Rotterdam-Kraljevina Nizozemska), u klasi prof. Hansa Leendersa. U kazališnoj sezoni 2013./2014. bio je ravnatelj Opere HNK Split. Od prosinca 2020. godine maestro Ivan Hut obnaša dužnost dirigenta u Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

Flautistica Ana Batinica rođena je u Šibeniku a magistrirala je flautu 2012. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se u Ljubljani i Strasbourgu. Dobitnica je Dekanove nagrade za akademsku godinu 2010./2011. i dvije posebne Rektorove nagrade 2008. i 2010. za zajedničke projekte Muzičke akademije. Djeluje kao solo flautistica u Zagrebačkoj fliharmoniji, a od 2017. stalna članica je i Cantus ansambla.

Rođena u Milanu, Vittoria Palumbo završila je studij oboe u Genovi te poslijediplomski studij u Karlsruheu. Usavršavala se u Virginiji, SAD. U sezoni 2003./2004. bila je polaznica prestižne orkestralne akademije milanske La scale, nakon čega je postala članicom Orkestra mladih Cherubini koji je utemeljio i vodio Riccardo Muti. Od 2010. godine članica je orkestra Zagrebačke filharmonije.

Trubač Mario Lončar rođen je 1989. godine u Koprivnici. Studirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dva puta je nastupio kao solist sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH te kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Tijekom studija radio je kao stalni vanjski suradnik u Simfonijskom orkestru HRT-a i Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija. Prvi trubač Zagrebačke filharmonije postao je 2016. godine.

Na programu je Serenada za gudače engleskoga skladatelja Edwarda Elgara (1857. – 1934.) koji je mnogo manje poznat nego njegova najpoznatija skladba, napjev Land of Hope and Glory koji uživa status neslužbene engleske himne., zatim dvije skladbe američkoga skladatelja Samuela Barbera (1910. – 1981.) –  jazzom obojen Capricorn concerto i njegov Adagio za gudače, prema slušateljima BBC-ja najtužnijim djelom klasične glazbe, pa ne iznenađuje činjenica da se skladba koristila u raznim prigodama, između ostaloga i u radijskom prijenosu pogreba američkog predsjednika Kennedyja, u filmovima The Elephant Man, Platoon i Amélie. Najrecentnije djelo koje će Zadarski komorni orkestar izvesti na ovome koncertu, a vjerojatno i u cijeloj sezoni, skladano 2021., je Lamento i Boogie splitskoga skladatelja i saksofonista Gordana Tudora (Split, 1982.). Koncert završava još jednom Serenadom za gudače, ovaj put iz pera švedskog skladatelja Daga Wiréna (1905. – 1986.), čija bogata glazbena aktivnost obuhvaća skladateljsku, dirigentsku i pijanističku karijeru, a u njegovom velikom opusu naći ćemo i filmsku glazbu, između ostaloga i za jedan film Ingmara Bergmana (A Lesson in Love iz 1951.).

Ulaznice se prodaju na ovoj adresi, te u petak, subotu i ponedjeljak na info pultu Kneževe palače od 11-13 i 18-20 sati, s time da na dan koncerta blagajna od 19 sati seli u Svečanu dvoranu Sveučilišta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...