Zubčić: “Imaju arhiv, knjižnicu spajaju. Mislim da su namjere Nadbiskupije samo – prodaja!”

U priopćenju Zadarske nadbiskupije stoji kako su pregovori s Vladom RH kao i s nadležnim Ministarstvom u tijeku. Vode se u vidu obeštećenja za oduzetu imovinu Crkvi u Zadru.

“Država je ponudila, a Nadbiskupija prihvatila model zamjenske nekretnine kao kompenzaciju za oduzetu crkvenu imovinu. Kad se dogovor postigne, javnost će biti obaviještena. Zadarska nadbiskupija bi, ako se dogovor postigne, u taj prostor zbrinula arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu „Metropolitanu“. Spomenuta dva fonda, naime, nalaze se u neadekvatnim uvjetima i nisu prezentirani javnosti. Prostor sadašnjeg Doma županije jamčio bi adekvatnije zbrinjavanje i prezentaciju spomenute građe, a to bi bilo znanstveno prikladnije. Dio zgrade mogao bi uz to služiti i za druge administrativne poslove Nadbiskupije”, piše u priopćenju.

Juri Zubčiću, županijskom vijećniku koji je ovih dana aktualizirao i problematizirao pitanje povrata crkvene imovine, njezine vrijednosti i prava na obeštećenje, ova je namjera Nadbiskupije sumnjiva.

Sumnjiva mi je iz nekoliko razloga. Prvi, koliko znam, knjižnica Nadbiskupije spaja se sa Znanstvenom knjižnicom, pa koju će onda knjižnicu oni prebacivati? Drugo, pitanje arhiva. Tu je zgrada Sjemeništa. Iz crkvenih sam krugova dobio informaciju da je u njoj itekako dovoljno prostora za arhiv. Meni se čini da oni samo to žele prodati. A brine me što nisu transparentni po pitanju trošenja javnog novca, iako ga primaju. Sjećamo se kada je novinarka Danka Derifaj pitala nadbiskupa za školu na Novom Bokanjcu, a on joj je odgovorio da ne misli davati izvještaj o troškovima. Meni to budi već dovoljno sumnje u njihove namjere, kaže nam Zubčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...