Anja je ostavila život u Zagrebu i preselila se na Pag, bavi se izradom čipke

Anja Bolčević djevojka je iz Zagreba sa završenom Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna i Učilištem Profokus. Njezino znanje i inspiracija neprestano su rasli, no uvijek joj je nedostajalo ‘ono nešto’.

‘Još pri završetku srednje škole inspiraciju sam pronalazila isključivo na otoku Pagu. Zbog čestih odlazaka na meni čaroban otok, bilo to ljeti, bilo zimi, usprkos buri, dio mene kao da je malo-pomalo ostajao na otoku. Iako sam neko vrijeme preko tjedna živjela u Zagrebu, a vikendima na otoku, na kojim bih živjela nekim potpuno idiličnim životom, u miru i puna inspiracije, skupljala bih svaki atom snage, sjela u autobus i vratila se u svoj rodni grad, no jedina moja želja bila je što prije vratiti se’, kaže Anja za Tportal.

Tako je sve krenulo, a vrijeme koje je provodila u Zagrebu u mislima i izražavanjem provodila je, kaže, na otoku. ‘Odjednom sam počela u svoje dizajnerske i slikarske ideje uklapati tradiciju i ‘bijelo zlato’ otoka Paga, a to je paška čipka. Oduvijek me fascinirala njezina detaljnost, kao i čistoća, na neki način sam se radom tješila i vraćala svoj duh tamo gdje pripada. Moj završni rad inspiriran je paškom čipkom, no na apstraktan način, prikazujući moju zbunjenost u tom periodu života, kada nisam znala kako napustiti Zagreb, veliki grad za kojim svi žude, i otići u mjesto s otprilike četiristo stanovnika’, govori nam.

Završetkom jedne ljetne sezone i svakidašnjim slikanjem čipke u raznim kombinacijama na slikarskom platnu, uočila je podatak o upisima u školu čipkarstva i tada se, rekla je, dogodio klik.

‘To je bio moj razlog za definitivnu odluku o ostanku. Naravno, ne bi to bilo to da i ljubav nije u pitanju. No dečko je strpljiv, za razliku od mene, pa bi on pronašao način da uspijemo bez obzira na to gdje ja stanujem’, objašnjava, priznajući da, otkako su započeli vezu, nikada zapravo nisu ni pomislili na život u Zagrebu.

‘Početkom nove školske godine, u do sada najneobičnijoj školi u mom životu, započeo je moj novi život. Kako sve na početku izgleda pomalo nemoguće ili ne tako jednostavno, tako je i za mene bilo učenje izrade čipke, ali brzo sam pohvatala osnovne motive, za što je otprilike potrebna godina dana’, otkrila je. Uspješno je završila školu za pašku čipkaricu. Jednogodišnji program čipkarstva ne može se završiti bez upornosti, rada i vježbe, ističe.

‘Dosadašnji rad bio mi je jednostavan jer na mojim slikarskim djelima ne postoje pravila u izradi čipke, posve su onakva kakvima sam ih zamišljala dok nisam imala nimalo znanja o samoj izradi… ali želim da tako i ostane, bez obzira na sadašnje znanje – moja izrada zauvijek će imati dva načina dok u paškom čipkarstvu postoji jedan s podosta pravila, brojanja i preciznosti. U slikarstvu tražim sve suprotno od toga. Jer, na kraju krajeva, za izradu čipke potrebno je imati bijeli konac, tanku iglu, jako puno vremena i, kako otočani govore, kušin, u prijevodu jastuk. No meni je potrebno uz to imati platno, kistove i boje’, pojasnila je.

‘Bijelo zlato’, kako je često nazivaju, izrađuje se, opisala je, na krutoj površini tako da se uz osnovne niti nadovezuje uzorak iz središta prema van.

‘Izrada čipke na platnu ne razlikuje se samo po izgledu i materijalu od one ‘prave’, već i u trajanju same izrade. Moja ideja je na bilo koji način probuditi tradiciju i bogatstvo otoka Paga. Izradom čipke pokušavam upoznati tu tradicionalnu stranu otoka, a slikarstvom približiti je mladim ljudima i promijeniti stav o ‘staroj babinoj čipki u zlatnom masivnom okviru’ jer se ona uklapa i u najmoderniji stan, a zatim s vremenom i u pokoji odjevni predmet, no o tome za sada nećemo otkrivati detalje’, rekla je Anja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...