Banožić: “Hrvatska šalje 70 vojnika u Mađarsku zbog budnosti NATO-a”

Hrvatska je, kao što je prije neki dan najavio ministar obrane Mario Banožić, odlučila poslati vojnike ‘za aktivnosti ojačane budnosti NATO-a’ u Mađarsku.

‘Proteklih mjeseci, paralelno s generiranjem snaga za NATO-ve snage za brz odgovor kao odgovor na nove ugroze u Europi, NATO je rasporedio dodatne snage na istok Saveza u okviru postojećih borbenih skupina iz sastava ojačane prednje prisutnosti. Povećana je razina spremnosti NATO-ovih snaga za brzi odgovor te je uočena potreba za razmatranjem potencijalne dugoročne prilagodbe trenutačnog postava odvraćanja i obrane. Na sastanku NATO-vih ministara obrane u veljači 2022. u Bruxellesu, ministri su predložili daljnje jačanje savezničkog postava odvraćanja i obrane kako bi se osiguralo provođenje kolektivne obrane euroatlantskog područja. Navedeno uključuje uspostavu dodatnih NATO-ovih borbenih skupina u središnjoj i jugoistočnoj Europi, odnosno u Mađarskoj, Republici Slovačkoj, Rumunjskoj i Republici Bugarskoj pod nazivom ‘aktivnosti ojačane budnosti”, pojasnio je Banožić.

‘RH je podržao formiranje novih borbenih skupina. Predlaže se donošenje odluke kojom se u Mađarsku 2022. i 2023. šalje do 70 pripadnika Oružanih snaga, s mogućnošću rotacije’, kazao je Banožić na sjednici Vlade.

Jednako tako, Vlada je donijela odluku o angažiranju tzv. cyber ratnika.

‘U aktivnosti u sklopu projekta Stalne strukturirane suradnje Europske unije ‘Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti’ u timu za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti sudjelovat će do pet pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske’, kazao je Banožić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...