Božinović: “Za ukrajinske izbjeglice osigurano do 3600 kuna mjesečno za smještaj i režije”

Ministar Davor Božinović dao je izjavu za medije prije sjednice Vlade.

Govorio je o izbjeglicama iz Ukrajine pa istaknuo kako je velika odgovornost lokalnih samouprava jer se to sve odvija na njihovoj razini.

“Ostanak izbjeglica u Hrvatskoj trajat će dulje i nego se oni nadaju”, govori pa zaključuje kako o tome može govoriti jer imamo vlastita iskustva iz Domovinskog rata.

Osvrnuo se na Prijedlog odluke o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju o čemu će se raspravljati na sjednici Vlade.

“Time želimo regulirati sve ono što su naši građani učinili dostupnim kad je u pitanju smještaj izbjeglicama, ali i regulirati tu problematiku za ubuduće. Bit će to riješeno kroz odgovarajuće ugovore koji će se tipski pripremati za te tzv. iznajmljivače. Vlasnicima nekretnina koji su svoje nekretnine ustupili, jednom mjesečno će se isplatiti troškovi upotrebe stambene jedinice”, govori.

Ističe kako će se ugovori sklopiti na rok od mjesec dana do najviše godine dana.

“Trošak korištenja obuhvatit će najam i režije, podmirit će se za samca 50 kn po danu, za više osobe 40 kn po danu, za dva člana 30, tri 20 i za četvrtog i svakog sljedećeg po 10 kn dnevno. Najviše će iznositi 3600 kuna mjesečno. Mislim da je to jedan realan izračun kojeg ćemo u prvoj fazi sigurno moći podmiriti iz državnog proračuna s obzirom da još EU raspravlja otkud pomoći državama koje brinu o ukrajinskim izbjeglicama”, dodaje.

Upitan je o postojanju bombe u dronu, govori da smo svi vidjeli priopćenje DORH-a.

Nastavlja se istraga, kaže. Zasad je utvrđeno da je postojala aviobomba i upaljač, a sva daljnja vještačenja nalaže DORH, a sudjeluje vojna policija, ravnateljstvo policije i centar za kriminalistička vještačenja.

“Mogu se pozvati samo na ono što je DORH priopćio”, zaključuje.

Što se tiče izlaska u javnost s informacijama o bombi, govori kako DORH jedini po zakonu može provoditi istrage i izlaziti u javnost s njima. Upitan jesu li premijer i ministar smjeli izaći u javnost kaže:

“Vidite da je postojala bomba i upaljač”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...