Čolak, Ljekarne Zadar: “Jod se ne može tek tako prodavati. Nikako ga nije preporučljivo uzimati na svoju ruku”

Objava da su nuklearne snage Rusije dignite u borbenu pripravnost, zabrinuo je dio europske, pa i hrvatske javnosti koja se plaši kako bi agresija na Ukrajinu mogla označiti početak Trećeg svjetskog rata.

Usmenom predajom brzo se proširila vijest kako jod pomaže u slučaju vrlo visokih doza radijacije, zbog čega su se Hrvati masovno počeli raspitivati za ovaj pripravak u ljekarnama.

Valja naglasiti kako nesmotreno uzimanje visokih doza joda kroz neki period ili uz ponavljanje može biti iznimno opasno po zdravlje.

Stručnjaci sve glasnije upozoravaju na oprez i pozivaju građane da ne eksperimentiraju s jodom.

Među njima je i Božo Čolak, ravnatelj Ljekarni Zadar.

Riječ je o vrlo strogo kontroliranom preparatu koji se ne može tek tako prodavati. Njegova primjena mora biti pod strogim nadzorom specijalista i liječnika koji znaju s njim raditi. Inače je riječ o proizvodu koji smo u našim ljekarnama prodavali u jako malim količinama, pet, šest, najviše deset komada godišnje… Nikako ga nije preporučljivo uzimati na svoju ruku, dio ljudi je bespotrebno digao paniku. Jod jest učinkovit, ali ne smije se uzimati za ono za što se ne smije. Naravno, mi ćemo pratiti situaciju s ratom, ali vjerujem da nama ovdje neće biti potreban, kaže nam Čolak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...