Darko Kovačević Daruvac izlazi na slobodu; Prizivni sud potvrdio odluku o uvjetnom puštanju

Visoki kazneni sud je potvrdio prvostupanjsko rješenje sisačkog Županijskog suda o uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne Darka Kovačevića Daruvarca (35) koji je osuđen na tri godine i 9 mjeseci zbog prijetnji i premlaćivanja bivše djevojke u Zadru 2018. godine.

Ne navodeći identitet sud je izvijestio da će datum Kovačevićevog otpuštanja na uvjetni otpust nalogom odrediti sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Visokog kaznenog suda.

Kovačević je pritom dužan redovito se javljati nadležnoj policijskoj postaji jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta 9. listopada 2022. Uz to, Kovačević se mora javljati i nadležnom probacijskom uredu, a mjesto prebivališta ili boravišta može promijeniti samo uz suglasnost suca izvršenja županijskog suda.

Apelacijski sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta jer je Kovačević u provedbi pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao ”uspješan”, dok je tijek izdržavanja kazne bio uredan.

Sud dodaje da je Kovačević priznao počinjenje kaznenih djela, prihvatio izrečenu kaznu te osvijestio štetnost vlastitog postupanja. Uz to, izrazio je svoju kritičnost i spremnost promijeniti svoje ponašanje te mu je odobrena pogodnost izlaska koju je uredno koristio, a od ukupne kazne zatvora preostao mu je manji ne izdržani dio.

Kod zatvorenika je evidentno došlo do promjena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela. U suprotnome uvjetni otpust će se opozvati i ponovno odrediti nastavak izdržavanja preostale kazne zatvora, zaključio je Visoki kazneni sud.

Kovačević je osuđen jer je 2018. žrtvi s kojom je bio u povremenoj intimnoj vezi najprije zaprijetio da će usmrtiti nju i njenu obitelj. Nakon dva tjedna u zadarskom kafiću udario je tada 18-godišnjakinju bez povoda, nakon čega je djevojku u WC-u udarao šakama po glavi, a zatim je uhvatio za glavu i dva tri puta udario s njom o umivaonik.

Žrtva je pobjegla u unutrašnjost kafića, a Kovačević ju je u prisutnosti drugih gostiju hvatao za kosu i bacao na pod te udarao šakama i nogama u tijelo i glavu, nanijevši joj teške ozljede.

Vrhovni sud je u svibnju 2021. odbio Kovačevićev zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude kojeg je podnio tvrdeći da je presudom povrijeđen zakon na njegovu štetu, da je uskraćen u svojim pravima, da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, te pravo na privatnost, što je sve utjecalo na pravomoćnu osudu.

Zahtjev mu je odbijen s obrazloženjem da u kaznenom postupku nije bilo kršenja njegovih temeljnih prava niti povrede prava na obranu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...