Do početka invazije buking na Jadranu bio je bolji nego 2019., ministrica turizma: “Pred nama je zahtjevno razdoblje”

Aktualna geopolitička situacija vezana uz Ukrajinu, rast cijena energenata i inflacija donekle utječu na turističku potražnju, no buking nije stao, izvijestili su iz Ministarstva turizma i sporta nakon ovotjednog online sastanka ministrice Nikoline Brnjac s direktorima stranih predstavništava HTZ-a.

Na tom su sastanku direktori HTZ-ovih predstavništava podijelili informacije o trenutnom stanju na tržištima s kojih dolazi većina turista u Hrvatsku, pri čemu je, unatoč aktualnoj geopolitičkoj situaciji, dobrom ocijenjena vijest da turističke rezervacije za Hrvatsku nisu stale.

 

Do početka invazije buking je negdje bio čak i bolji nego 2019.

Naznačeno je i da su do 24. veljače, do početka invazije na Ukrajinu, dinamika rezervacija i najave za glavni dio turističke godine bili na razini rekordne 2019. godine, a u nekim segmentima i 10-ak posto bolji.

“Pred nama je zahtjevno razdoblje, međutim ljudi i dalje imaju veliku želju za putovanjima, a prednost Hrvatske je to što je za naša glavna emitivna tržišta autodestinacija i može ponuditi prekrasnu prirodu, mir, zelenilo i održivost u svim segmentima, što turisti i traže. U pripremi su i posebne promotivne aktivnosti kojima želimo istaknuti naš strateški cilj pozicioniranja Hrvatske kao održive destinacije”, poručila je ministrica Brnjac nakon sastanka.

Najavila je i da će slične sastanke nastaviti održavati redovito kako bi se pratila situacija na svim tržištima te osigurala promptna reakcija.

 

U prva dva mjeseca 98 posto više turista i 83 posto više noćenja

Po podacima HTZ-a iz sustava eVisitor, Hrvatsku je u prva dva mjeseca ove godine posjetilo 410 tisuća turista, koji su ostvarili nešto više od 1.2 milijuna noćenja, što su porasti od 98 i 83 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.

Gotovo polovica turista, ili 196.1 tisuća, koji su u prva dva mjeseca došli u Hrvatsku, bili su stranci, čime su u plusu od čak 371.2 posto u odnosu na prva dva mjeseca 2021. godine, a njihova 721 tisuća noćenja je porast od 187 posto.

Domaćih turista je bilo 213.7 tisuća ili 29 posto više nego u lanjskom siječnju i veljači, a ostvarili su i 22.2 posto više noćenja, ili 524 tisuće.

Samo u veljači turista je u Hrvatskoj bilo 230.1 tisuću ili 104.3 posto više nego u lanjskoj veljači, dok je noćenja bilo 655.5 tisuća ili 94.5 posto više.

Po podacima HTZ-a, domaći turisti su u veljači ostvarili najviše noćenja, a slijede Slovenci, turisti iz BiH te Austrije i Njemačke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...