Dukić iskoristio zakonsko pravo i ukinuo neke amandmane; Proširenje škole Benje, uskrsnice, naknade za energetsku učinkovitost…

Gradonačelnik Branko Dukić obrazložio je Zaključak o preraspodjeli sredstava planiranih u Proračunu 2022., kojim će se uravnotežiti proračun i učiniti ga održivim.

Aktivirat će se članak 46. Zakona o proračunu, te će se preraspodijeliti proračunska sredstva. Ovaj put preraspodjela se odnosi na osiguravanje sredstava potrebnih za redovito održavanje Kneževe i Providurove palače i materijalne rashode za troškove usluga porezne prijave.

Izglasanim amandmanima umanjen je iznos za plaćanje usluga Poreznoj upravi za 500 tisuća kuna.

Riječ je o konkretnom i definiranom rashodu koji čini jedan posto planiranih prihoda od naplate poreza i prireza i to moramo vratiti u realne okvire. Za troškove energije, komunalnih usluga, tehničkog i investicijskog održavanja dviju palača nužno je osigurati 1,2 milijuna kuna. Ta, i sredstva za usluge Porezne uprave, će se osigurati s više pozicija. Riječ je o realnim umanjenjima pojedinih stavki. Prvu skupinu tih pozicija čine one koje su uvrštene u proračun na način da dupliciraju već postojeće stavke ili predstavljaju nerealno povećanje. To su proširenje OŠ Šimuna Kožičića Benje u iznosu od 300 tisuća kuna – sredstva za tu namjenu već su bila uvrštena u program Upravnog odjela za graditeljstvo, uskrsnice za umirovljenike u iznosu od 370 tisuća kuna koje su već uvrštene u proračun zajedno s dva amandmana, te će se isplaćivati, dalje potpore za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti u iznosu od 95 tisuća kuna – prvotno planiran iznos usklađen je s realnim potrebama i nalazi se u postojećem programu, te će se također realizirati i na kraju naknade za energetsku učinkovitost – nerealno visok iznos u odnosu na iskazane potrebe kućanstava, kazao je Dukić.

Također, napomenuo je, pojedini amandmani nemaju zakonskih temelja za provedbu.

To je financiranje obrta za dadilje u iznosu od 320 tisuća kuna, jednokratna pomoć dugotrajno nezaposlenim osobama u iznosu od 57 tisuća kuna i financiranje sportskih udruga i aktivnosti koje nije u skladu sa propisima. Konkretno, ne postoje pravni temelji, odnosno izrađeni i definirani kriteriji za provedbu ovih stavki. Tu je još i kreditiranje i subvencioniranje obrtništva i poduzetništva u iznosu od 118 tisuća kuna. To je realno smanjenje s obzirom na pristigle zahtjeve u dosadašnjem razdoblju. I nije amandman, kazao je.

Na kraju, ostaje još pozicija sufinanciranja javnog prijevoza za učenike srednjih škola u iznosu od 210 tisuća kuna.

Naime, poznato je kako su amandmanima Liburniji ukinuta sredstva potrebna za nužno poslovanje. S dodatnim financijskim obvezama, a u provedbi je i nova stavka osiguravanja besplatnog prijevoza socijalnim skupinama građana, ova bi tvrtka bila primorana uskoro prestati obavljati svoju djelatnost u postojećem obimu čime  bi se te usluge uskratile svim građanima. Ostaje nam u idućem razdoblju pronaći sredstva za održivost gradskog javnog prijevoza. I to vrlo skoro, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...