EU navodno traži članice da povećaju zalihe pilula joda i drugih lijekova

Dužnosnici Europske unije otkrili su da je Bruxelles ubrzao svoje planove za poboljšanje zdravstvenog odgovora EU u slučaju nuklearnog incidenta, nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, piše Financial Times.

Europska komisija, pišu, želi potaknuti članice EU da stvore zalihe pilula joda, ali i drugih lijekova. Financial Times navodi kako se razmatraju i metode za rješavanje mogućih kemijskih i bioloških napada nakon što je SAD objavio upozorenje da bi Rusija mogla upotrijebiti takvo oružje u Ukrajini.

Glasnogovornik komisije kazao je da se radi na poboljšanju spremnosti po pitanju kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji.

Do ovakvog poteza dolazi nakon što je Vladimir Putin stavio svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti.

Ranije ovog mjeseca ljekarne u Belgiji, Bugarskoj i Češkoj, ostale su bez tableta joda nakon što su ruske snage napale ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporižju. Napad je potaknuo upozorenja o opasnostima do kojih bi došlo u slučaju curenja radijacije.

Europski parlamentarci smatraju da bi Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na hitne zdravstvene situacije (HERA) trebala biti učinkovitija u održavanju koraka s razvojem situacije u Ukrajini.

“Moramo izvući pouke iz pandemije korone. Nismo spremni, mi nemamo zalihe. Imamo nuklearnu prijetnju od luđaka iz Kremlja. Potrebni su nam europske zalihe te sustav uzbunjivanja i nadzora. Moramo napraviti simulacije kako bismo bili spremni”, kazala je Véronique Trillet-Lenoir, europarlamentarka iz stranke En Marche francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Financial Times piše da će u slučaju nužde HERA vjerojatno biti zadužena za odgovor. To će aktivirati mehanizme financiranja i pokretanja za praćenje, fokusirani rast, nabavu i kupnju medicinskih protumjera i sirovina, a između ostalog imaju i proizvodne pogone koje mogu zadovoljiti potražnju za lijekovima, prenosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...