Evo koja zemlja svim zaposlenima daje po 300 eura, i još po 100 eura za svako dijete u obitelji

Da bi rasteretila potrošače zbog povećanih troškova energenata, vladajuća koalicija u Njemačkoj namjerava, između ostalog, smanjiti energetski porez na gorivo na europski minimum za tri mjeseca. Ovo su priopćili SPD, Zeleni i FDP poslije noćnog sastanka koalicijskog odbora.

Svi zaposleni koji podliježu porezu na dohodak dobivaju jednokratni dodatak od 300 eura koji isplaćuje poslodavac. Obitelji dobivaju jednokratni bonus od 100 eura za svako dijete. Dogovorena jednokratna naknada od 100 eura za primatelje socijalnih davanja bit će udvostručena, piše Deutsche Welle.

Koalicija također želi uvesti i kartu od 9 eura mjesečno za lokalni javni prijevoz širom zemlje u trajanju od 90 dana. Za to savezne pokrajine trebaju dobiti odgovarajuća sredstva. Vladajuće stranke su dogovorile i mjere za povećanje energetske učinkovitosti. Ovo bi također trebalo pomoći smanjivanju ovisnosti o plinu, nafti i ugljenu iz Rusije.

Vođe vladajuće koalicije SPD-a, Zelenih i FDP-a su dogovorili smanjenje troškova energenata nakon skoro jedanaest sati noćnih pregovora. Predsjednik FDP-a Christian Lindner u ovom dogovoru oko drugog paketa pomoći za građane i poslovne subjekte vidi dokaz sposobnosti vlade da djeluje. “Koalicija je uvjerena da, s obzirom na ova enormna poskupljenja, moramo kratkoročno i u ograničenom roku zaštititi ljude i gospodarstvo”, rekao je savezni ministar financija Lindner poslije sastanka koalicije.

U roku od četiri tjedna koalicija je sastavila početni paket pomoći, pokrenula poseban fond za Bundeswehr i sada dogovorila drugi paket pomoći i modernizacije, rekao je Lindner.

Pomoć “srednjem sloju društva”

Zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SPD-a Matthias Miersch rekao je na televiziji da je riječ o rasterećenju “srednjeg sloja društva”, ne samo u smislu mobilnosti, već́ i kod troškova grijanja. On je bio član koalicijske radne skupine i izrazio zadovoljstvo što im je pošlo za rukom usvojiti drugi paket pomoći.

Stranački čelnici i čelnici klubova zastupnika vladajućih stranaka sastali su se u srijedu navečer s kancelarom Olafom Scholzom (SPD). Prije sastanka je postojalo jedinstvo oko dodatnog smanjenja cijene goriva, plina i struje, koje su ponovo naglo porasle kao rezultat rata u Ukrajini. Ali bilo je razlika u mišljenjima oko načina.

Nekoliko predloženih rješenja

U raspravi je bilo predloženo više mjera koje bi trebale rasteretiti građane i tvrtke. Međutim, pritisak predsjednika FDP-a i ministra financija Lindnera da se uvede subvencija za gorivo naišao je na otpor koalicijskih partnera. SPD i Zeleni također žele pristupačniju cijenu mobilnosti, ali u prvom redu za građane s niskim primanjima. Dok su se Zeleni zalagali za paušalni dodatak za energiju po glavi stanovnika za sve, prijedlog za privremenu naknadu za mobilnost do 50 eura mjesečno, ovisno po prihodu, iznio je potpredsjednik SPD-a i ministar rada Hubertus Heil. A Zeleni su se također založili za hitne mjere štednje energije.

Ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck pozvao je da se učine veći napori kod štednje energije i da to bude uvjet za paket pomoći. Političar Zelenih je, na primjer, opisao grijanje na plin kao „prevladani model”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...