Fain: “Zaustavljeni su upiti iz SAD-a i Azije, gosti koji su rezervirali raspituju se o povratu novca”

Neupitno je da će ruska invazija na Ukrajinu utjecati na goste koji dolaze s ukrajinskog i ruskog tržišta, no predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain za Direktno govori da bi moglo doći do smanjenja turističkih dolazaka i iz dalekih tržišta.

“Prije svega, volio bih izraziti žaljenje zbog žrtve koju Ukrajina podnosi i naglasiti da je u cijeloj situaciji zbog njih najvažnije da se rat što prije završi. Što se tiče same sezone, pričajući s kolegama, predstavnicima putničkih agencija, posebno s onima koji rade tržište Ukrajine i Rusije, došlo se do zaključka da se ne očekuje velik broj gostiju iz tih zemalja. No ono što stvara dodatan problem je činjenica da će se sada vjerojatno smanjiti i broj gostiju iz dalekih destinacija, a tu prije svega mislim na zemlje kao što su Azija, Australija, SAD”, govori.

Smatra da će se turisti iz dalekih destinacija teško odlučiti putovati u Europu ako se nastavi ratno stanje u Ukrajini.

“Trenutno su zaustavljeni upiti s dalekih tržišta SAD-a i Azije, a gosti koji su rezervirali, čak su se počeli raspitivati za moguće otkazivanje i povrat novca. Naravno, to je razumljivo jer kada netko iz tako velikih zemalja gleda udaljenost između Hrvatske i Ukrajine, njima je to sve poprilično blizu i stvara im nelagodu pri samom razmišljanju u odlasku na naš kontinent”, pojašnjava naš sugovornik, dodajući da ova situacija dolazi u trenutku kada imamo velik interes turista s dalekih tržišta.

“Sve se ovo dogodilo u trenutku kada smo imali povratak azijskog tržišta, i to u velikom broju, u 9. mjesecu, a slična je situacija i s područjem SAD-a, odakle dolazi ogroman broj upita i rezervacija”, dodaje.

Zanimalo nas je i kako bi ova situacija mogla utjecati na dolazak europskih gostiju.

“Ako rat potraje, u nekom bi trenutku vjerojatno postao upitan i dolazak europskih gostiju. Ne u potpunosti, ali u određenom bi postotku gosti iz Njemačke, Poljske, Austrije i drugih europskih zemalja vjerojatno iz neke nelagode, nesigurnosti ostali kod svoje kuće i to bi moglo utjecati na turizam”, govori, ističući da su to za sada ipak sve tek predviđanja.

“No u ovom su trenutku sve to predviđanja. Teško je reći kako će se invazija na Ukrajinu odraziti na našu turističku sezonu jer praktički ne znamo ni koliko će rat trajati ni hoće li se, ne daj Bože, širiti. Naše su želje da se to što prije zaustavi, sa što manje žrtava, a onda neće biti upitna ni turistička sezona”, kaže.

“Mi imamo prve letove početkom travnja i već tada će biti jasnije je li ratno stanje ostavilo utjecaja na turizam. Za sada najavljene aviolinije, koliko ja znam, nisu otkazivane i to su prvi pozitivni znakovi”, zaključuje za Direktno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...