Glaukom nije bauk ako se otkrije na vrijeme!

„Upalimo zeleno svjetlo za glaukom“ – slogan je pod kojim se ove godine obilježava svjetski dan borbe protiv te bolesti, s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovom tihom kradljivicu vida. Dobro je znati ako se otkrije na vrijeme glaukom se u većini slučajeva liječi samo lijekovima u vidu kapi za oči, uz nadzor i preporuke doktora oftalmologa. Dr. Tanja Jukić iz Poliklinike Servus Anda, otkriva najveće mitove ovog „kradljivca vida“ te podsjeća na nužnost redovitog pregleda.

Glaukom se još naziva “kradljivcem vida”. Možete li nam objasniti zašto?

Glaukom se definira kao bolest očnog živca koja postupno oštećuje i uništava vidne funkcije i upravo je ta polaganost i neprepoznatljivost od strane pacijenta zaslužna za naziv ” kradljivca vida”.

Kako nastaje te koji su simptomi po kojima ga možemo prepoznati?

Glaukomska bolest se naziva još i “tihi kradljivac vida” jer se samo kod jedne vrste glaukoma i to kod onog s akutno zatvorenim očnim kutom javljaju vrlo dramatične smetnje kao što su iznimno jaka bol, crvenilo i pad vidne oštrine, a kod svih drugih oblika glaukoma simptomi izostaju ili su toliko diskretni da pacijenti zanemare otići na vrijeme svom oftalmologu.

Povišeni očni tlak smatra se važnim čimbenikom rizika za nastanak glaukoma, ali nije jedini. Što ga još može uzrokovati?

Osim povišenog očnog tlaka čimbenici rizika su i kratkovidnost, starija dob, obiteljska pojavnost i neka stanja oka koja se mogu dijagnosticirati jedino oftalmološkim pregledom, a uključuju promjene očne pozadine i prednjeg dijela oka.

Mnogi smatraju da glaukom pogađa samo starije osobe. Je li to istina ili zabluda?

Istina je da su najveći postoci glaukoma pacijenti starije životne dobi – svaka godina života povećava rizik za nastanak glaukoma za 4 do 6 % odnosno 26 % po svakom desetljeću. Međutim, ne smije se zanemariti pojavnost glaukoma i kod mlađih osoba, osobito kratkovidnih i onih koji imaju obiteljske predispozicije ili promjene stanja oka.

Drugi mit s kojim se često susrećemo je “Ako imam dobar vid, nemam glaukom”. Zašto to nije točno?

Nažalost, to je apsolutno netočno. Gubitak vidne oštrine se javlja tek kod uznapredovale bolesti kad su živčane stanice očnog živca nepovratno oštećene.

Povećava li se rizik za razvoj ove očne bolesti ako nam netko u obitelji boluje od glaukoma?

Pojavnost glaukoma kod srodnika prvog koljena je četiri puta veća nego u obitelji gdje nije bilo glaukomske bolesti.

Kako je koronavirus povezan s očima? Može li potaknuti razvoj glaukoma?
Pandemija korona virusa je nažalost prorijedila posjete liječniku osobito tamo gdje se subjektivno ne osjeća problem i time se gubi dragocjeno vrijeme pri dijagnostici glaukoma.

Kako se glaukom liječi? Postoji li prevencija ovoj bolesti očiju?

Važno je istaknuti da pravovremena dijagnostika bolesti čini liječenje vrlo uspješnim. Nažalost, ako su već prisutna trajna oštećenja vidnog živca koja su potvrđena dijagnostičkim pretragama liječenje ne može “ozdraviti živac”, ali može zaustaviti daljnje propadanje. Na raspolaganju su nam medikamenti u obliku očnih kapljica, koje ako nisu dovoljne dopunjujemo laserskim i/ili kirurškim zahvatima. Ukoliko se i pojavi bolest, strah od budućih loših ishoda treba biti praćena spoznajom da redovitim kontrolama i odgovornim ponašanjem direktno utječemo na očuvanje vidnih funkcija, a time i kvalitete života.

I za kraj nam recite može li redoviti pregled vida spasiti dobar vid?

Uvijek treba imati na umu da je najbolje “liječenje” preventivni očni pregledi. Pravodobna dijagnostika i liječenje može očuvati zdravlje naših očiju. Zbog užurbanog života kakav većina ljudi vodi, često se zanemaruju i preskaču oftamološki pregledi, a time se dovodi u opasnost ono najdragocijenije – zdravlje očiju!

Kako bi izbjegli gužve i redove, u Optici Anda možeš se naručiti za pregled vida kod doktora oftalmologa jednim klikom ili pozivom na broj poslovnice. Ne odgađaj zdravlje očiju za sutra i rezerviraj svoj termin za pregled već danas!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...