Gotovo 80 posto građana Hrvatske podupire sankcije Rusiji, spremni su i na restrikcije

Gotovo 80 posto građana Hrvatske podupire sankcije Rusiji, spremni su i na restrikcije.

Anketa je provedena od 15. do 18. ožujka na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto, navodi HRT.

Iako bi zbog sankcija mogli ostati bez radnih mjesta, te skupo plaćati grijanje, hranu i imati još skuplje gorivo – hrvatski su građani uvjereni da Rusija zaslužuje neku vrstu kazne.

Gotovo 80 posto njih potpuno (59,6%) ili uglavnom (19,6%) podupire uvedene sankcije, dok ih je na suprotnoj strani, koja je protiv kažnjavanja Rusije, manje od 12% (11,6%). Onih koji ne znaju što bi o tome mislili 9 je posto (9,2%).

Većina hrvatskih građana pristala bi na to da, primjerice, poput Španjolaca može kupiti samo tri litre suncokretova ulja. Ili da nam se, kao u Italiji, uvedu redukcije struje i plina. Više od 58% izjasnilo se da bi sigurno ili vjerojatno poduprlo restrikcije za proizvode kojima prijeti nestašica.

Onih koji to vjerojatno ili nikako ne bi, manje je od 30%. Stajalište prema uvođenju ograničenja nije izgradilo oko 13% ispitanih. Približno ih isto toliko nema stajalište ni prema trgovanju hrvatskim žitaricama.

Nasuprot im je gotovo 47% onih koji žele da se odmah ugledamo na Mađarsku i pokušamo zabraniti izvoz. Blizu 16% zabranilo bi izvoz samo ako se pokaže da rat u Ukrajini neće tako skoro završiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...