Hrvoje Zovko pravomoćno pobijedio, zadarski sud potvrdio da je s pravom govorio da na HRT-u vlada cenzura

Hrvatska radio televizija izgubila je još jednu sudsku bitku u kojoj je pokušavala dokazati da u tom mediju ne postoji cenzura. Naime, nakon što je krajem 2020. godine Općinski sud u Zagrebu odbio tužbu HRT-a protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i svog bivšeg zaposlenika Hrvoja Zovka, isto je napravio i drugostupanjski, Županijski sud u Zadru, piše Telegram.hr.

Za javnu radio-televiziju, osobito njeno vodstvo, posebno je nezgodno što su Zovka tužili za povredu ugleda i časti, te tražili 250 tisuća kuna zbog njegovih izjava o tome da na HRT-u postoji cenzura. Prvostupanjski sud je ustanovio da su radna atmosfera i okruženje bili takvi da je veći broj osoba mogao uputiti na zaključak “o postojanju određenog stupnja ograničenja zaposlenika u nesmetanom izražavanju i razmjeni mišljenja i ideja”. Stav Zovka o cenzuri je, pak, ocijenjen kao “kritičko promišljanje tuženika koje predstavlja njegovo pravo na slobodu izražavanja”.

 

“Presuda potvrđuje stvarno stanje na HRT-u”

HRT-u ovakav šamar nije bio dovoljan, pa su se na tu presudu žalili. Drugostupanjski sud je, međutim, otišao i korak dalje i to ne u smjeru u kojem su se na Prisavlju nadali. Više djelatnika HRT-a je, veli se u presudi, izrazilo nezadovoljstvo uređivačkom politikom, “pa se u tom slučaju ne bi moglo raditi o nečijem subjektivnom osjećaju već zapravo o problemu u funkcioniranju same tužiteljice kao javnog servisa”.

Zovko je u svojoj reakciji, objavljenoj na Facebooku, istaknuo kako je ovo velika pobjeda HND-a i novinarske profesije. “Presuda potvrđuje stvarno stanje na HRT-u, točnije u Informativnom programu, na što mnogi već godinama upozoravaju”, smatra Zovko.

 

Nezakonit otkaz i dva čitača kartica

No, on i HRT su još daleko od konačnog raspleta svojih sudskih odnosa. HRT je Zovka tužio i zbog navodnog otuđenja dva čitača kartica i laptopa (“Koje sam vratio”, kaže nam danas). Zovko je, pak, tužio HRT zbog čak dva otkaza koje dobio. U prvom slučaju, otkaz koji je dobio zbog svađe s urednicom je pravomoćno proglašen nezakonitim, no HRT se na tu presudu žalio Vrhovnom sudu. U drugom slučaju, otkaza koji su s Prisavlja dali Zovku nakon što su pravomoćno izgubili prvi, zbog navodnog maltretiranja suradnice, proces još traje.

Naposljetku, HRT je zbog izjava o cenzuri Zovka prijavio i kazneno, oko čega je postupak u tijeku. Početkom ožujka, održano je ročište na kojem je bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić svjedočio kako je Zovko osramotio ugled kuće u hrvatskim i međunarodnim okvirima.

 

Bačić nakon povratka iz Remetinca tvrdi da je Zovko osramotio HRT

Bačić je bio svjedok u ovom procesu jer je bio glavni ravnatelj u vrijeme podizanja tužbe protiv Zovka. Nakon što je prošle godine uhićen u antikorupcijskoj akciji USKOK-a, razriješen je s prisavske funkcije. U Remetincu je proveo nešto više od tri mjeseca.

Na čelu HRT-a zamijenio ga je Robert Šveb koji je uskoro povukao nekoliko tužbi protiv novinara koje je podigao Bačić. Povučena je i optužba protiv Hrvatskog novinarskog društva, no one protiv Zovka su ostale. Jedna od njih je, eto, upravo propala na sudu, piše Telegram.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...