Megajahta Putinove prijateljice usidrena u Hrvatskoj: Suprug joj je sankcionirani ruski oligarh

Među zaplijenjenim jahtama ruskih oligarha o kojima se priča ovih dana se ispituje i status jahte Irine Viner-Usmanove, supruge najbogatijeg ruskog oligarha Ališera Usmanova. Ta jahta viđena je pokraj marine Betina na otoku Murteru.

Vlasnica jahte je Putinova prijateljica?

Naime, njezina jahta, koja je snimljena prije 15 dana u Hamburgu je bila usidrena na splitskom području, u marini hotela Le Meridien Lav te se za nju sada spekulira ulazi li i ona pod sankcije. Irina VU je naziv za 35-metarsku jahtu koju je portal Oštro razotkrio u ponedjeljak te objavio fotografije.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo je da su prošli tjedan za tri plovila izdane mjere privremene zabrane korištenja i isplovljavanja: “Zbog osnovane sumnje u povezanost vlasnika jahte s osobama na sankcijskom popisu”, rekli su iz ministarstva. Plovila su navodno smještena u marini Betina, u ACI Skradinu te u Luci Rijeka. Međutim, Ministarstvo nije potvrdilo je li među tim plovilima i jahta Irina VU.

Navodno je jahta, koja je usidrena na otoku Murteru, dugi niz godina plovila Jadranskim morem, a povezana je s Irinom Viner-Usmanovom, suprugom Ališera Usmanova, koji je danas na listama sankcioniranih osoba Europske unije, SAD-a i Velike Britanije, ta odluka došla je nakon ruske agresije nad Ukrajinom.

Irina VU je 2012. godine registrirana u Splitu i tada je bila u vlasništvu hrvatske tvrtke Leraux jahte, čiji je vlasnik bila ciparska tvrtka Leraux Investment, otkriva Oštro. Međutim, četiri godine kasnije ta jahta postala vlasništvo ciparske tvrde Leraux Yachts Leasing, da bi je nakon godinu dana preuzela druga tvrtka, Leraux Yachts s Kajmanskih otoka. Međutim, navodno je Irina i dalje vlasnica te jahte.

Uz jahtu Irina VU, otkriveno je još neka imovina obitelji Usmanov, a ona uključuje: stari ljetnikovac i veliku šumu na Pelješcu, koji pripadaju sestri Usmanova.

Irina Viner-Usmanova je poznata kao uspješna i odlikovana sportska trenerica čije su pulenice donijele Rusiji 17 olimpijskih zlata i srebra,kao i još puno drugih medalja na ostalim natjecanjima. No, osim što je poznata i kao supruga po nekima najbogatijeg ruskog oligarha i kao prijateljica Vladimira Putina, poznata je i po svojim okrutnim trenerskim metodama koje su izašle na vidjelo prije devet godina kada je Marta Prus snimila dokumentarni film “Preko svih granica”, javlja Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...