Milanović u Zemuniku o padu letjelice: “Vučić se hvali da imaju neku opremu, ali vjerojatno ni oni to ne bi mogli oboriti”

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović pozvao je utorak premijera Andreja Plenkovića da “obuzda suradnike da ne lupetaju o rezultatima istrage” pada bespilotne letjelice dok ona ne bude gotova.

“Pozivam još jednom, prije svega premijera koji koliko-toliko pazi što govori, ali neki njegovi suradnici se ponašaju kao blesava djeca”, rekao je Milanović na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u Zemuniku.

Dodao je da istragu vodi obavještajna pukovnija Glavnog stožera, sve što oni znaju zna i on u realnom vremenu, ali o tome se ne priča dok se ne dobiju definitivni podaci i zaključci.

“Govoriti unaprijed o tome što se događa je infantilno, štetno, provincijalno, naročito kad dolazi od ljudi koji kad se vodi istraga ‘jer je netko ukrao kokoš’ kažu da je istraga tajna”, kazao je Milanović.

Dodao je kako je elementarna građanska, politička i državnička odgovornost “da se o tome ne lupeta”. ”

Kad ga pitate bio što o nekoj kaznenoj istrazi nema pojma, a ovdje zna sve”, rekao je o ministru obrane Mariu Banožiću.

Zaključio je da se o tome ne govori dok nije sigurno što se zapravo dogodilo, a sreća je što prilikom pada drona na Zagreb nitko nije stradao.

Hrvatska i dalje jedna od najsigurnijih država

Milanović je ustvrdio da je Hrvatska i dalje jedna od najsigurnijih država s najsigurnijim gradovima jer „to je tradicija”, a i kroz povijest uvijek je imala dosta visoku razinu javne sigurnosti.

„I u onom i u ovom sistemu uvijek smo bili zemlja u kojem ste mogli pustiti dijete da se šeta u 10 navečer. Dogodi se da neke bande u Splitu pomahnitaju i da se puca s kalašnjikovima, pa se onda 100 godina ne dogodi ništa”, kazao je.

Ponovio je kako je šansa da se pad neke letjelice u Zagrebu ponovi mala, a misli i da su Mađari nešto naučili iz cijelog slučaja te da treba ojačati protuzračnu obranu.

Za francuske Rafale, koji će danas nadlijetati hrvatsko nebo, poručio je da su dobrodošli.

“Što se tiče Rafalea, dobro došli ako to mogu raditi neprestano jer teško je kontrolirati nebo 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. To trenutno vjerojatno nitko ne radi, čak ni Izrael”.

U vezi besposadne letjelice veliko je pitanje tko bi to u realnom vremenu uspio oboriti. “Vučić se hvali da imaju neku opremu koju mi nemamo ali vjerojatno ne bi ni oni uspjeli oboriti. Ne mogu ni Rafalei u ovakvim situacijama puno više”, ocijenio je.

Potvrdio je da će se sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost, iako nije riječ o  operativnom tijelu već tijelu koje donosi strateške odluke.

“Vijeće se sastoji od nekoliko državnih čelnika, koji tamo razgovaraju i donose odluke i usklađuju stavove oko nekoliko ključnih pitanja, ali ne bave se dronovima koji su zalutali u Hrvatsku i srećom nisu nikoga ubili”, rekao je Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...