Ministar Beroš: “Ministarstvo zdravstva nabavlja potrebne količine joda”

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je izjavio da se nabavljaju potrebne količine tableta joda no bit će distribuirane samo u slučaju potrebe, te je ponovio apel građanima ih ne uzimaju samoinicijativno u strahu od radijacije jer imaju opasne nuspojave.

“Radi se o visokim dozama joda koje imaju niz opasnih nuspojava – od alergijskih osipa, gastrointestinalnih poremećaja, upala žlijezda slinovnica, do prestanka rada štitnjače”, upozorio je Beroš u izjavi medijima osvrnuvši se na povećani interes za nabavu tableta joda nakon požara u najvećoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani.

Ministarstvo zdravstva, kaže Beroš, već danima razgovara s proizvođačima oko nabave dovoljnih količina tableta joda, a znatne količine mogu proizvesti i domaći Galenski laboratoriji. Tablete joda dijelit će ako to bude potrebno, a preventivne distribucije neće biti jer je procijenjeno da bi ih neki ljudi uzimali na svoju ruku. Jedna doza s dvije tablete košta oko osam kuna, a rok trajanja je pet godina tako da se zalihe redovito obnavljaju.

Njihova zaštita, ističe Beroš, traje maksimalno 24 sata, i mora ih se uzeti tek nekoliko sati od samog incidenta, a štite samo od radioaktivnog joda, a ne i od drugih radioaktivnih izotopa.

Za upotrebu joda, dodao je, potrebni su podaci o količini i vrsti radijacije, kao i meteorološki podaci, a o svim tim parametrima svakodnevno vode računa službe za zaštitu od radiološkog i nuklearnog zračenja.

“Na dnevnoj razini u nekoliko navrata mjeri se količina radijacije te će se jedino u skladu s tim podacima organizirati distribucija joda i to kanalima civilne zaštite”, poručio je ministar nakon obilaska motela Plitvice, prihvatnog centra za izbjeglice iz Ukrajine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...