Ministar Beroš: “Ministarstvo zdravstva nabavlja potrebne količine joda”

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je izjavio da se nabavljaju potrebne količine tableta joda no bit će distribuirane samo u slučaju potrebe, te je ponovio apel građanima ih ne uzimaju samoinicijativno u strahu od radijacije jer imaju opasne nuspojave.

“Radi se o visokim dozama joda koje imaju niz opasnih nuspojava – od alergijskih osipa, gastrointestinalnih poremećaja, upala žlijezda slinovnica, do prestanka rada štitnjače”, upozorio je Beroš u izjavi medijima osvrnuvši se na povećani interes za nabavu tableta joda nakon požara u najvećoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani.

Ministarstvo zdravstva, kaže Beroš, već danima razgovara s proizvođačima oko nabave dovoljnih količina tableta joda, a znatne količine mogu proizvesti i domaći Galenski laboratoriji. Tablete joda dijelit će ako to bude potrebno, a preventivne distribucije neće biti jer je procijenjeno da bi ih neki ljudi uzimali na svoju ruku. Jedna doza s dvije tablete košta oko osam kuna, a rok trajanja je pet godina tako da se zalihe redovito obnavljaju.

Njihova zaštita, ističe Beroš, traje maksimalno 24 sata, i mora ih se uzeti tek nekoliko sati od samog incidenta, a štite samo od radioaktivnog joda, a ne i od drugih radioaktivnih izotopa.

Za upotrebu joda, dodao je, potrebni su podaci o količini i vrsti radijacije, kao i meteorološki podaci, a o svim tim parametrima svakodnevno vode računa službe za zaštitu od radiološkog i nuklearnog zračenja.

“Na dnevnoj razini u nekoliko navrata mjeri se količina radijacije te će se jedino u skladu s tim podacima organizirati distribucija joda i to kanalima civilne zaštite”, poručio je ministar nakon obilaska motela Plitvice, prihvatnog centra za izbjeglice iz Ukrajine.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...