Na području naše županije boravi 325 osoba iz Ukrajine, a 19 učenika krenulo je u škole

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je jučer sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Izvijestio je da je, prema posljednjim podacima, u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7%, zatim 1.172 muškaraca, odnosno 12,5%, te 3.629 djece, odnosno 38,8%.

“Sve ovo zahtijeva dobru pripremu i organizaciju. Hrvatska je prije 30-ak godina brinula ne samo o vlastitim prognanicima iz tada okupiranih područja, nakon Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku, nego i o brojnim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatima koji su napuštali Srbiju”, rekao je.

Dodao je da je uspostavljena  web stranica “Hrvatska za Ukrajinu” na ukrajinskom jeziku, koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114.

Prema podatcima gradskih i općinskih stožera civilne zaštite na području Zadarske županije boravi 325 osoba iz Ukrajine, a 19 učenika krenulo je u škole na našem području. Najviše izbjeglog stanovništva nalazi se na području Grada Zadra te općine Starigrad. Od ukupnog broja prijavljenih osoba iz Ukrajine 167 je djece.

„U ovome trenutku najvažnije je  izbjeglom stanovništvu iz Ukrajine osigurati zdravstvenu zaštitu, psihološku pomoć i socijalnu skrb te omogućiti učenicima pohađanje nastave u osnovnim i srednjim školama. Također, potrebno je radno aktivne osobe uključiti u tržište rada – rekao je zamjenik župana Šime Vicković koji je nazočio sastanku u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...