Nobelovac ozbiljno upozorio Hrvatsku zbog uvođenja eura, javio se Marić

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da europska direktiva ne omogućava snižavanje PDV-a na gorivo, a i da treba gledati ukupnu sliku, jer se iz istog poreza financira niz izdataka.
Marić je rekao da smo danas svjedočili padu maloprodajnih cijena pogonskih goriva, a da su se cijene nafte na svjetskim tržištima koliko-toliko ustabilile.

“Međutim, i sami znamo da je ona dosta dinamična, Hrvatska na nju ne može utjecati. Ukoliko ostane na ovoj razini, onda možemo sigurno očekivati i smirivanje pritiska, ali kao i sve vrijeme do sada, biti spremni ako dođe do nekih značajnijih pogoršanja – opet po potrebi biti tu”, izjavio je potpredsjednik Vlade Marić novinarima u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), gdje je nazočio predstavljanju Druge nacionalne studije o stanju nefinancijskog izvješćivanja u RH za 2019. i 2020. godinu.

Osnovni benzin “eurosuper 95” od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 11,84 kuna što je 1,16 kuna jeftinije nego jučer, osnovni “eurodizel” povoljniji je za 1,89 kuna, dok su osjetnije povoljnija nego prošli tjedan i premium goriva.

Tri osnovne komponente

Marić je podsjetio da strukturu cijene čine tri osnovne komponente, a to je cijena koštanja, zajedno s maržom koju zaračunavaju prodavači i distributeri, zatim trošarinski sustav, koji je Vlada korigirala u posljednje vrijeme, te naposljetku porez na dodanu vrijednost (PDV).

Kada je riječ o potonjem, Marić je istaknuo da europska direktiva ne predviđa niti omogućava snižene stope PDV-a na pogonska goriva, a za to se ne zalaže ni on kao ministar financija.

“Iz tog istog PDV-a se financira čitav niz naših izdataka i rashoda. U svakom slučaju, mislim da trebamo gledati ukupnu sliku”, poručio je Marić.

U izjavi Stiglitza nisam vidio ništa oprečno onom što Vlada već radi

Na pitanje o izjavi nobelovca Josepha Stiglitza da bi Hrvatska možda mogla pričekati s uvođenjem eura, Marić je rekao da je Stiglitz na globalnoj razini jedan od većih autoriteta u ekonomskoj znanosti, zahvalio mu je na komentaru, apostrofirajući da u njegovoj izjavi nije vidio ništa oprečno od onog što Vlada već i radi.

“Ovo što je on rekao Vlada i radi, promišlja i promišljali smo dugo vremena i smatramo da je put Hrvatske prema euru adekvatan i dobar korak za ovako visoko euroizirano društvo, unatoč svim okolnostima koje se po putu događaju. I dalje smatramo da će koristi od uvođenja eura biti puno veće od samih troškova. Međutim, da bi se koristi što više materijalizirale, a troškovi čim više umanjili, zato je potrebno činiti sve potrebne prilagodbe”, rekao je Marić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...