Ove subote Hrvatskom neće odjekivati sirene za opasnost; Civilna zaštita objasnila i zašto

U subotu, 5. ožujka, zvuk sirena neće odjeknuti Hrvatskom jer bi zbog zbivanja u Ukrajini oglašavanje sirena moglo izazvati uznemirenost stanovništva, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH.

”Redovito ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje koje se provodi prve subote u mjesecu u 12 sati korištenjem znaka ‘prestanak opasnosti’, u subotu 5. ožujka neće se provesti.

Zbog zbivanja u Ukrajini oglašavanje sirena moglo bi izazvati uznemirenost stanovništva”, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH.

Redovno ispitivanje ispravnosti sustava javnog uzbunjivanja, podsjetimo, provodi se da bi se kontrolirala funkcionalnost sustava javnog uzbunjivanja, a ujedno se i uvježbava rukovanje sustavom te provjerava djelotvornost protokola potpisanih s elektroničkim medijima.

Valja imati na umu da uzbune nisu aktualne samo za vrijeme rata, već se mogu oglasiti u slučaju elementarne nepogode, požara ili potresa.

No, s obzirom na aktualnu situaciju u Ukrajini, a da bi smanjili mogućnost panike ili straha, od redovne provjere, koja je trebala biti ove subote kao prve u mjesecu, na kraju se ipak odustalo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...