Paleka: “U posljednjih nekoliko dana imamo oscilacije u pogledu novih upita i rezervacija, i to sa svih tržišta”

Zbog rata u Ukrajini nadvio se nemir nad cijelom Europom. Teško je predvidjeti daljnje poteze političkih lidera, pa nije nelogično što se sve češće postavlja pitanje hoće li invazija na žitnicu Europe eskalirati u globalni sukob.

Nakon dvije godine krize koju je uzrokovala epidemija koronavirusa i preko noći nam oduzela stare navike, s nestrpljenjem smo iščekivali predstojeću sezonu koja je obećavala kretanje i putovanja bez rigoroznih restrikcija, povratak organizirane zabave i, ne manje važno za morsku destinaciju kojoj i sami pripadamo, likvidnosti svih sudionika turističke djelatnosti.

Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra daje svoje viđenje trenutne situacije i možebitnih reperkusija na sezonu koja je pred vratima.

Zadar i Hrvatska su percipirani kao izrazito sigurne destinacije i godinama bilježe rast turističkog prometa unatoč velikim iskušenjima, poput zadnje velike krize uzrokovane epidemijom koronavirusom. Svi dionici u turizmu konstantno ulažu velike napore doprinoseći marketinškoj vidljivosti te povećanju kvalitete usluga i infrastrukture destinacije. No, svejedno, u posljednjih nekoliko dana ipak su vidljive značajne oscilacije u pogledu broja novih upita i rezervacija, i to sa svih tržišta, odgovara nam.

 Ne treba razmišljati crno, ali zbog rata u Ukrajini topi se optimizam u sektoru. Hoće li kolateralna žrtva rata biti i turizam, još uvijek je teško zaključiti.

Do izbijanja rata u Ukrajini je bio vrlo izvjestan povratak na razine prometa iz 2019. godine. Sada je nažalost teško prognozirati što će se događati. Bude li sukob lokaliziran, odnosno pređe li u pregovaračku fazu, možda se opet sve donekle normalizira što se tiče turizma u Zadru i Hrvatskoj. Ako pak dođe do eskalacije agresije, onda je upitno što će će se događati. Svi skupa se ipak nadamo brzom završetku sukoba u Ukrajini, prvenstveno radi stanovništva Ukrajine i njihove sigurnosti i budućnosti. Uvjereni smo kako će se ubrzo nakon rješenja situacije u toj zemlji vrlo brzo stabilizirati i tržište putovanja, odnosno turistička kretanja, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...