Plenković o letjelici: “Nije nitko nikad rekao da ima 120 kilograma eksploziva. Znamo točku na kojoj je dron prvi put uočen”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je danas predstavnike oporbenih stranaka na sastanak u Banske dvore radi nastavka dijaloga o situaciji u Ukrajini i mjerama koje Hrvatska poduzima, a jedna od tema sastanka ticala se i okolnosti pada vojne letjelice u Zagrebu.

“Pronađen je upaljač, geleri, utvrđeno je da je bespilotna letjelica koja je namijenjena za izviđanje bila prilagođena da na sebi nosi oružje”, kazao je premijer.

Premijeru je postavljeno pitanje je li dron uzletio s ukrajinskog teritorija, kako je jučer ustvrdio ministar Mario Banožić.

“Jedino što znamo je točku na kojoj je dron prvi put uočen od strane radarskih sustava Rumunjske. Trenutak kad je on prvi put uočen, ne znači da je na tom mjestu lansiran. To ne znamo i zato sam rekao, možda je riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri. Odgovor nemamo. Neku vrstu zaključaka s moje strane očekivati, bilo bi preuranjeno”, kazao je premijer, prenosi RTL.

“Tamo gdje ga se prvi put uočava, u tom trenutku pa do Zagreba ta letjelica leti pravocrtno. Što je bilo prije, to ne znamo”, kazao je te dodao da se pouzdano ne zna tko je letjelicu lansirao.

Premijer je komentirao i detalje vezane uz avio bombu u letjelici te je li bomba težila 120 kilograma.

“Istraga traje, ono što je sigurno da je došlo do eksplozije. Eksplozija se dogodila u tlu na dubini od nekoliko metara. Sreća je da ta letjelica s bombom, a pronađen je upaljač, dijelovi bombe, koji su identificirani, brojevi upaljača su uspoređeni sa sličnim bombama. Govorim konkretno o onome što su dokazi koji su na temelju očevida prikupljeni. Zašto nije došlo do većih šteta, to će objasniti stručnjaci. Povoljna je okolnost da je letjelica pala na zemlju, a ne na zgradu studentskog doma, cestu, mostove, stambene zgrade i sve to smo detaljno objasnili predstavnicima oporbe”, kazao je premijer.

“Nije nitko nikad rekao da ima 120 kilograma eksploziva. Ukupna težina bombe bi mogla imati, izvorno kako je proizvedena, 120 kila. Ako je to ta bomba u izvornoj proizvodnji bi trebala imati 45 kilograma eksploziva”, kazao je premijer.

Premijer je komentirao i tko će braniti hrvatsko nebo s obzirom na aktualnu situaciju te nedostatak protuzračne obrane u Hrvatskoj.

“Hrvatska ima ratno zrakoplovstvo, niz zrakoplova koji su funkcionalni. Naši zrakoplovi nisu generacije i kvalitete kakve će biti Rafalei koji će biti u posjedu HRZ za nešto manje od dvije godine i tada ćemo imati puno veće sposobnosti. Važno je razumjeti da raspolažemo s tehnologijom starom 40-ak godina, a da ćemo za koju godinu imati najmoderniju tehnologiju”, kazao je premijer te dodao da je to bio cilj nabave borbenih aviona.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...