Prekrasne i otporne u svim uvjetima: Ove vrtne biljke gotovo je nemoguće ubiti

Ako niste baš vješti u vrtlarenju ili nemate dovoljno vremena kvalitetno se posvetiti njezi biljaka, prilikom uređenja vrta, balkona ili terase svakako bacite oko na otporne sorte koje mogu preživjeti gotovo sve.

Za razliku od sobnih biljaka, kojima u unutarnjem prostoru možete osigurati prilagođenu njegu u obliku kontrolirane temperature, količine vode i sunčeve svjetlosti, vanjske biljke u znatno većoj mjeri su izložene svom okruženju, a njihove potrebe često su zanemarene.

To je posebno izražene ako su posađene u duboke i dugačke posude ili zabačene dijelove dvorišta. Srećom, postoji više sorti koje bez problema mogu mogu podnijeti teže uvjete i preživjeti kada ih koji put zaboraviti zaliti.

Ako niste baš vješti u vrtu, ove izdržljive sorte koje je gotovo nemoguće ubiti, kao stvorene su za vas.

Vlasac

Vjerovali ili ne, vlasac, jestiva trajnica, otporan je u većini područja. U hladnijim klimatskim uvjetima, možete ih podrezati i preživjeti će teže vremenske uvjete i ponovno niknuti u proljeće. U mjestima gdje je toplo tijekom cijele godine, to su biljke savršene za ciklus rezanja i rasta; možete ga kontinuirano brati, a on će nastaviti rasti. No, prilikom rezanja svakako vodite računa da ne režete više od jedne trećine biljke odjednom, a zauzvrat vlasac će rasti bez problema narednih nekoliko godina.

Žednjak

Ako volite jednostavnu ljepotu sukulenata, ali želite ipak malo više boje, sa žednjakom je nemoguće pogriješiti. Ova trajnica može podnijeti gotovo sve što joj priroda priredi, od djelomične sjene do punog sunca i lošeg tla, a može uspijevati i na teškom pjeskovitom tlu koje većina biljaka mrzi.

Iglica (Geranium)

Još jedna izdržljiva biljka s bujnim zelenim lišćem i cvijećem blistavih nijansi. Ova biljka jednako je popularna i kao sobna i kao vanjska biljka, no treba imati na umu kako vrste koje uspijevaju unutra možda neće preživjeti na otvorenom zbog nemogućnosti kontrole količine svjetlosti, sjene i fluktuacija u vodi i temperaturi. No, jednom kada je posadite vani na mjestu koje joj odgovara, možete gotovo zaboravit na nju, osim kada želite uživati u prekrasnom prizoru. Iglice će biti sretne vani na mjestu koje uključuje vlažno tlo i nekoliko sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Začinsko bilje

Prema riječima stručnjaka, začinsko bilje koje često koristimo prilikom kuhanja, zasađeno u vrtu zapravo je vrlo izazovno za ubijanje. Ako ste u potrazi za biljkama koje mogu izdržati različite promjene, kako promjenu vremenskih uvjeta tako i godišnjih doba, odlučite se za neku od ‘drvenastijih’ sorti. To uključuje kadulju, ružmarin i majčinu dušicu, a t su sve biljke koje se orezuju i ponovno rastu same. Naravno, ne treba zaboraviti i na lavandu koja se može poprilično raširiti po vrtu, a druge jestive biljke koje su posebno otporne su menta, jalapeños i kelj.

Agava

Ako ste dovoljno sretni da živite negdje gdje uspijeva agava, naime, ove biljke preferiraju vruća, sušna područja, tada posadite ovu biljku koju je gotovo nemoguće ubiti. Najbolje uspijeva na slabom zemljištu i u kamenjarima. Polako, ali sigurno raste, a životni vijek joj je oko 25 godina. Može izdržati niske temperature oko ništice, a u kontinentalnom području ipak bi je trebalo zaštiti od hladnoće, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...