Pripremite se, ovu nedjelju spavamo sat vremena manje i vašem tijelu treba prilagodba

U noći na nedjelju kazaljke sata pomiču se za jedan sat unaprijed, odnosno sa dva na tri sata ujutro. Trebat će nam vremena da se naš organizam prilagodi promjenama.

Pomicanjem sata utječemo na bioritam, a osobito zato što ljetnim računanjem gubimo sat vremena sna. Istraživanja stručnjaka potvrdila su kako pomicanje sata uključuje fizičke i psihičke tegobe kod mnogih, a udružene čak mogu voditi do povećanog rizika od smrti.

Neurolozi upozoravaju kako velika opasnost prijeti kardiovaskularnim bolesnicima te da postoji velika opasnost od srčanog udara.

Uz smanjenu koncentraciju, otežano pamćenje i izraziti umor te dnevnu pospanost, mnogi će se suočiti sa smanjenom radnom učinkovitošću. Usto, promjene u ritmu spavanja vode do neravnoteže hormona i povećanja krvnog tlaka.

Mnogi će se boriti sa glavoboljom i osjećajem neispavanosti, a stručnjaci smatraju da to, među ostalim, vodi i do većeg broja prometnih nezgoda na cestama. Iako u Hrvatskoj još nema istraživanja o toj temi, pretpostavlja se da imamo iste probleme kao i druge zemlje.

Liječnici nerijetko savjetuju da se oni koji očekuju tegobe pripreme na vrijeme. U noći pomicanja sata dobro je ići spavati ranije ili sljedećeg dana pokušati odspavati duže kako biste nadoknadili izgubljeno vrijeme. Loš san utječe i na imunitet, pa valja pripaziti na unos zdravijih namirnica.

Zdrav san može omesti i korištenje elektroničkih uređaja, pa izbjegavajte prije spavanja gledati TV ili koristiti mobitel. Također, smanjite količinu kave koju inače popijete, kao i broj cigareta koje ste popušili.

Postupno mijenjajte ritam, pa nekoliko dana prije promjene krenite na spavanje 15 minuta ranije i budite se 15 minuta ranije. Imajte na umu da je odraslima potrebno najmanje sedam sati sna, a pritom izbjegavajte konzumaciju teže hrane prije spavanja.

Umjesto toga radije popijte čaj od trešanja koji je bogat melatoninom, ili toplu šalicu mlijeka s medom. Spavaću sobu nemojte pretjerano zagrijavati, navucite zastore i zamračite je, a možete dodati i mirise poput lavande, vanilije ili kamilice koji će pomoći u ublažavanju nesanice, pišu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...