Prosvjed zaposlenih u vrtićima: “Neprihvatljivo je da učitelji, uz malo prekvalifikacije, rade kao odgojitelji”

U Zadru je u utorak navečer, kao i u mnogim drugim gradovima, organiziran mirni prosvjed zaposlenika u dječjim vrtićima zbog najave izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koje smatraju neprihvatljivima.

Zaposleni u dječjim vrtićima odlučili su reći “ne” ukidanju odredaba Državnog pedagoškog standarda te učiteljima, to jest njihovoj prekvalifikaciji u dječjim vrtićima.

Kako su organizatori istaknuli u zajedničkom priopćenju, rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja nije u prekvalifikaciji učitelja i odgojiteljice tim prijedlogom nisu zadovoljne. Smatraju da se tako obezvrjeđuje njihova stručnost, znanje i kompetencije te sav rad i trud tijekom studija, prenosi Jutarnji.

Zaposlenici dječjih vrtića upozorili su i na teške uvjete rada, ističući da su u nekim općinama i gradovima, kako kažu, sramotno niska materijalna prava.

U zajedničkom priopćenju istaknuli su da je odgojiteljica prva učiteljica, a vrtić “prva stepenica obrazovanja”, što nijedan zakon ne smije osporiti.

Ukidanje državnog pedagoškog standarda, između ostalog, znači da više ne postoji nikakva odredba o tome koliko djece može biti u skupinama, koliko trebaju biti veliki prostori za rad s djecom, kakve su sigurnosne odredbe…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...