“Seinfeldia”: Knjiga o kultnoj seriji ni o čemu koja je promijenila sve

Glazbena knjižara Rockmark objavila je knjigu “Seinfeldia” Jennifer Keishin Armstrong, koja na 230 stranica donosi priču o kultnoj seriji “Seinfeld”, “seriji ni o čemu koja je promijenila sve”, nudeći uvid ‘iza kulisa’ sitcoma o komičaru Jerryju Seinfeldu i njegovim prijateljima.

“Serija ni o čemu koja je promijenila sve” nastala je iz pera dvojice stand-up komičara, Larryja Davida i Jerryja Seinfelda, koji su jedne večeri otišli na kavu i stvorili senzaciju koja je promijenila lice televizije i popularne kulture.

U početku nisu očekivali da će itko htjeti gledati njihov smiješni mali sitcom o njujorškom komičaru koji se samo muva i provodi vrijeme u razgovoru s prijateljima. Svakako to nisu očekivali ni izvršni direktori NBC-ja, ali su ga svejedno kupili i krenuli s prikazivanjem usred ljetne “mrtve” sezone. I, suprotno svim očekivanjima, ljudi su je počeli gledati, prvo u manjem a potom u sve većem broju, da bi devet godina kasnije gledanost narasla na gotovo 40 milijuna tjedno.

Prošlo je gotovo 25 godina od emitiranja posljednje epizode “Seinfelda”, no šarm, opažanja i “problemi” glavnih likova – Jerryja, Georgea, Elaine i Kramera – i dalje izazivaju osmijeh na licu, stoji u najavi.

Pridružimo li im čitavu plejadu nezaboravnih sporednih likova – Newman, Soup Nazi, Jerryjevi i Georgeovi roditelji, Puddy, J. Peterman, George Steinbrenner – te reference na kultne filmove, serije i događaje, dobivamo inteligentno, pomalo “pomaknuto” djelo koje su mnogi proglasili najboljom humorističnom serijom svih vremena i najvažnijom TV emisijom uopće, dodaje se.

Ništa oko ove serije nije bilo uobičajeno: od njezinih tema, načina rada ispred i iza kamera, utjecaja vanjskog svijeta na likove i radnju (svi likovi nastali su po stvarnim osobama; scenarij svake epizode nastao je na temelju stvarnih događaja), a toj tankoj granici između fikcije i zbilje autorica je dala ime – “Seinfeldia”.

U knjizi “Seinfeldia” cijenjena TV povjesničarka i spisateljica Jennifer Keishin Armstrong čitatelje vodi iza kulisa ovog televizijskog kulturnog fenomena i to za vrijeme dok se još emitirao, te u svijet njegovih obožavatelja za koje “Seinfeld” nikada nije prestao biti kultna serija – svijet u kojem Soup Nazi i dalje provodi dane govoreći “Za tebe nema juhe!”, gdje je zdrav razum Joea Davole i dalje upitan, gdje Kenny Kramer zarađuje za život obilazeći znamenitosti New Yorka iz emisije, a obožavatelji se oblače u Jerryjevu poznatu napuhanu “puffy” košulju, plešu kao Elaine i osmišljavaju moguće zaplete za nove epizode “Seinfelda”.

“Na više od 230 stranica autorica saznat ćete kako je neželjena serija NBC-a postala glavni oslonac mreže, kako su glumci ostvarili uloge “veće od života”, kako su inspiracije iz stvarnog svijeta iskoristile uspjeh Seinfelda, zašto su telefonske kartice dovele do Seinfeldove odluke da odbije pet milijuna dolara po epizodi, te dobiti odgovor na možda najvažnije pitanje – zašto je serija završila onako kako je završila?”, poručuju iz Rockmarka.

Prijevod na hrvatski potpisuje Lea Vizentaner.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...