Slovenci hvale akciju kanadera iz Zadra: “U nevolji i nesreći prepoznaš dobrog susjeda”

Veliki šumski požar izbio je u ponedjeljak kod Kranja u Sloveniji. Ministar obrane Mario Banožić donio je jučer naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja pomoći u gašenju požara. Angažirana je jedna posada aviona CL 415. iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prema pisanju slovenskih medija, požar se preko noći smirio, a Andraž Šifrer, zapovjednik Vatrogasno-spasilačke službe i voditelj intervencije, nada se da nije riječ o samo prividnom smirivanju. Jutarnji obilazak otkrio je da još uvijek vatra gori na pet do šest mjesta na području Babe, javlja RTV Slo.

Situacija je bolja nego u utorak, no vatrogasce zabrinjava vjetar koji pomaže u širenju požara.

Za naseljena mjesta sada nema opasnosti jer se vatra i žarišta šire uz brdo te nije potrebna evakuacija. Trenutno nema opasnosti od dima za stanovnike, no ovisno o vremenskim prilikama, situacija se može brzo promijeniti, upozoravaju iz Policijske uprave Kranj.

Preko noći 110 vatrogasaca borilo se s požarom, a jutros je došlo do smjene vatrogasnih ekipa i na terenu je trenutačno oko 140 vatrogasca. Gašenju požara pomažu četiri helikoptera slovenske vojske.

U pomoć je u utorak priskočio i hrvatski kanader koji je nekoliko puta dovozio vodu iz Bohinjskog jezera.

U večernjim satima odletio je natrag u Zadar, a Slovenija je i danas zatražila pomoć. Zrakoplov je u pripravnosti i po potrebi će priskočiti u pomoć.

Na društvenim mrežama objavljene su i zahvale iz Slovenije na pomoći koja je došla iz Hrvatske, prenosi Večernji.

“U nevolji i nesreći prepoznaš dobrog susjeda”, napisala je jedna korisnica Twittera.

Drugi je korisnik objavio fotografiju kanadera kako prikuplja vodu uz poruku:

”Hvala susjedi.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...