Srzentić, sindikat pomoraca Jadrolinije: “Ljudi odlaze s otpremninama od 8 tisuća kuna. Morate se razboljeti da bi dobili više”

S predsjednikom Samostalnog strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije Ivanom Srzentićem razgovarali smo nakon prosvjeda održanog u Gaženici.

Na njemu je odaslan apel o hitnoj smjeni predsjednika Uprave društva Jadrolinija, kao osobe odgovorne za nezadovoljstvo radnika u firmi i polaganoj, ali sigurnoj ‘plovidbi’ prema propasti najvećeg hrvatskog brodara.

Jako sam zadovoljan današnjim prosvjedom, okupilo se oko 90 ljudi, što je dosad nezapamćeno. Pomalo se budi svijest da nas ova Uprava na čelu s predsjednikom Davidom Soptom ne vodi u dobrom smjeru. Da se dijalog, ako i postoji, svodi na obećanja od kojih na kraju nema ništa. Pomorcima Jadrolinije se ne isplaćuju uredno prekovremeni sati, smanjuje se broj članova posade, iako cijelo desetljeće razgovaramo o Nacionalnom kolektivnom ugovoru, nismo ga potpisali. Pomorci Jadrolinije nakon odrađenog staža, na brodovima koji su toliko stari, odlaze s otpremninama od 8 tisuća kuna. Ako želite postići neku bolju otpremninu, praktički se morate razboljeti, čak i ako se potpuno zdravi, da bi vam doktor dao potpis. Mislim da je to najbolji pokazatelj stanja. Kao sindikat, založit ćemo se da tome dođemo kraju, kazuje Srzentić.

Iako uspješnost industrije pomorskog brodarstva ovisi prvenstveno o radu i stručnosti profesionalaca, Jadrolinija smanjuje broj radnika, a postojećem kadru ne daju motivaciju za ostanak.

20 godina sam u Jadroliniji, od toga sedam godina zapovjednik. Mali brodari će s modernijom flotom u natječaju za koncesije definitivno konkurirati Jadroliniji. Pozdravljamo konkurenciju, to svakako, međutim Jadrolinija u prethodne četiri godine nije izgradila niti jedan brod. To je prvi put da jedna uprava nije to učinila. Nadalje, mi smo nedavno imali slučaj da su ukinuli člana posade na brzobrodskoj liniji Zadar-Preko bez znanja časnika sigurnosti koji je po nama najvažnija osoba u firmi nakon same uprave. Zapovjednici o tome nisu imali nikakvih saznanja, a sve pod krinkom da se manji broj posade boduje za nadolazeću koncesiju. To nije istina, zaključuje Srzentić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...