Stiže rasvjeta na Kapetanski, traži se led rješenje za most, a Maraska preko puta palačinkarnice dobiva park

Kapetanski park već je predugo vremena zaboravljena gradska priča. Iako svojom površinom i atraktivnom pozicijom s koje puca pogled na Fošu spada u atraktivnije javne površine u srcu Poluotoka, nepravedno je zapostavljen. Danju se još može iskoristiti za šetnju ili basket, ali kada padne noć postaje potpuno nefunkcionalan.

Napokon, i to će se promijeniti, kazuje nam Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti.

Iz gradskog odjela ne stižu samo dobre vijesti za Kapetanski, već i za gradski most, prepoznatljivi simbol Zadra koji po zalasku sunca gubi svoju impozantnost zbog lošeg rasvjetnog rješenja.

U tijeku je i osposobljavanje rasvjete u Kapetanskom parku iznad Citadele, postavljanje novih rasvjetnih tijela na Providurovoj palači usuglašenim s konzervatorima, kao i zamjena dotrajalih rasvjetnih tijela na Putu Plovanije i postavljenje nove rasvjete u ulici Matije Vlačića. Poteškoće s vremešnom rasvjetom na gradskom mostu nastojimo rješavati kontinuirano. Tražiti ćemo i za istu led rješenje. Stari dotrajali stupovi javne rasvjete s rasvjetnim kuglama u perivoju Gospe od zdravlja zamijenjeni su novim ekološki prihvatljivim i povijesnoj jezgri primjerenim rasvjetnim rješenjima led tehnologije, kaže nam Dujela.

Širenjem obuhvata nove LED javne rasvjete Grad Zadar ostvaruje se cilj potpunog prelaska na ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu na području grada.

LED rasvjetom se postižu značajne uštede kojima se štedi više od 60 posto energije u odnosu na konvencionalnu rasvjetu, a ona je ujedno prihvatljivija za opće zdravlje ljudi jer nema treptajuću svjetlost koja je uzročnik glavobolje i naprezanja očiju. Osim toga, nove svjetiljke zahtijevaju i manje održavanja, čime su dugoročno isplativije.

U skladu s financijskim mogućnostima usklađujemo se sa zahtjevima Zakona o zašiti svjetlosnog onečišćenja. Izradili smo i energetski pregled postojećeg stanja i utvrdili da na području grada imamo 14779 rasvjetnih tijela od čega 14 posto led tehnologije, kazuje pročelnik.

Iz komunalnog odjela stiže još nekoliko interesantnih najava. Jedna od njih je da će se na Marasci, preko puta palačinkarnice, izgraditi park.

Planiramo sanaciju Trpimirove obale koja treba krenuti svakog trena. Dionica od Doma za starije do Marexa uredit će se nakon što Vodovod bude spreman za rekonstrukciju svoje mreže. Pratimo i razvoj situacije izgradnje objekta uz put Murvice kako bi reagirali uređenjem pješačkih staza na česticama zemlje u našem vlasništvu. Intenzivirati ćemo se i u smjeru uređenja parka nasuprot Palačinka bara u ulici Miroslava Krleže, kaže nam, između ostalog, Dujela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...