Studenati iz Portugala posjetili gradilište Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje

Četvero studenata iz Portugala nedavno su posjetili gradilište Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Ana Catarrina Parreira, Hugo Filipe,  Ines Marques i Barbara Santos, zajedno s prof.dr.sc.Sanjom Kalamburom, prodekanicom za znanost i kvalitetu Veleučilišta Velika Gorica, u Hrvatskoj su u sklopu Erasmus razmjene pa su odlučili svoju terensku nastavu odraditi upravo u Biljanima Donjim.

– Studenti su nam došli s Polytechnic of Porto – School of Healh i Polytechnic of Coimbra – Escuola Superior de Technologie de Saude, a kolegij se zove Gospodarenje otpadom. Rade na istraživanjima vezanim za učinkovite metode zbrinjavanja otpada, pojašnjava dr. Kalambura.

Na gradilištu CGO-a dočekali su ih Ljiljana Jurjević, voditeljica Odjela za odnose s javnošću i edukaciju u tvrtki Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, Ilija Balta, voditelj Projekta izgradnje, te pripravnici, kemijski inženjeri Marko Bačić i Laura Keran.

Centar za gospodarenje otpadom idealan je projekt koji će portugalskim studentima pomoći u njihovom istraživanju, a nakon obilaska svih komponenti CGO-a u Biljanima Donjim, studenti su nastavili put prema Šibeniku, prema CGO-u Bikarac koji je prije nepunih mjesec dana pušten u rad.

Od Ljiljane Jurjević doznajemo također kako će tvrtka Eko d.o.o. od 16. do 18. ožujka ove godine provoditi edukaciju za predstavnike jedinica lokalne samouprave, odnosno direktore komunalnih poduzeća koji djeluju na području obuhvata CGO-a Biljane Donje.

– Ovo je drugi ciklus edukacija koje provodimo za komunalne tvrtke. U studenom prošle godine održana je prva edukacija za dionike sustava CGO Biljane Donje. Obzirom na dobar odaziv i veliki interes za problematiku, odlučili smo održati novi Program edukacije za komunalne tvrtke na području obuhvata CGO Biljane Donje u kojem će se dati naglasak na financijski aspekt gospodarenja otpadom. Edukacija će se održati u tri pojedinačna termina i to: 16., 17. i 18. ožujka 2022. godine. Edukacija je ograničena na 12 osoba po terminu radi osiguravanja epidemioloških zahtjeva, kazala je Jurjević, podsjetivši kako je planirani rok izgradnje Centra prosinac 2022. godine. Početkom rada CGO-a Biljane Donje zatvaraju se sva odlagališta otpada na području Zadarske županije i južnog dijela Ličko-senjske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...