U Riju 2016. upotpunjen je set medalja: Svi zadarski osvajači olimpijskog odličja od osamostaljenja

Kada su zadarski jedriličari, Šime Fantela i Igor Marenić, 18. dana mjeseca kolovoza 2016. godine osigurali zlatnu olimpijsku medalju, onda je sve došlo na svoje u povijesti zadarskog olimpizma. Iako su glasili favoritima, sudeći prema prognozama na www.onlinekladionice.com, trebalo se dobrano pomučiti za olimpijski naslov. Time su upotpunili zadarsku kolekciju olimpijskih medalja u razdoblju samostalne Republike Hrvatske. Do Igara u Riju, zadarski su sportaši sudjelovali u osvajanju košarkaškog srebra 1992. u Barceloni, veslačke bronce osam godina kasnije u Sydneyju i rukometne bronce 2012. godine u Londonu.

Imao je Zadar velikih sportaša i u bivšoj Jugoslaviji, a prvi nam na pamet, svakako, pada legendarni Krešimir Ćosić, jedan od tri najbolja hrvatska košarkaša u povijesti. Veliki „Krešo“ osvojio je čak četiri olimpijske medalje čime je još uvijek najuspješniji Zadranin na olimpijskim igrama. Berba odličja započela je dok je Ćosić bio tinejdžer, u Mexico Cityju 1968. (srebro), a nastavila se u Montrealu 1976. (srebro) te u Moskvi 1980. kada je konačno uzeo zlato. Kao izbornik osvojio je novo srebro u Seoulu 1988. godine.

Osmorica veličanstvenih

Svojedobno najbolji europski stolnotenisač i jedan od rijetkih koji je uspijevao parirati Kinezima, Zoran Primorac, osvojio je srebro u Seoulu s Ilijom Lupuleskuom, te je prava šteta što nije nastavio s osvajanjem olimpijskih medalja i pod zastavom Hrvatske pa ga, stoga, ne možemo uključiti na ovaj popis. Dakle, na popisu se nalaze sljedeći sportaši: košarkaši Arijan Komazec, Stojko Vranković, Vladan Alanović, Alan Gregov, veslač Branimir Vujević, rukometaš Ivan Ninčević te gore spomenuti zlatni jedriličarski dvojac, Šime Fantela i Igor Marenić.

Komazecove sjajne partije

Prvi je put olimpijska medalja zasjala oko vrata nekom zadarskom sportašu u svojstvu predstavnika Hrvatske već na prvim OI u Barceloni 1992. godine. Točnije, četvorici košarkaša: Komazecu, Vrankoviću, Alanoviću i Gregovu. Komazec i Vranković igrali su važne role u zamislima izbornika Petra Skansija. Arijan Komazec odigrao je jako dobro u važnoj pobjedi protiv Njemačke (99:78) u skupini kojom se osigurala druga pozicija, odmah iza SAD-a. Tako se izbjegao nezgodan protivnik u četvrtfinalu u vidu Litve te se otišlo na lakšu Australiju. Odigrao je Komazec možda i najbolju utakmicu u reprezentativnom dresu protiv Angole (73:64) u posljednjem kolu grupne faze. Predvodio je Hrvatsku i po broju poena (22), i skokova (6) i asistencija (4).

Nije mnogo trebalo za zlato

Jedna od glavnih hrvatskih olimpijskih priča u Sydneyju 2000. godine bio je veslački osmerac u sastavu: Igor Francetić, Tihomir Franković, Tomislav Smoljanović, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Krešimir Čuljak, Igor Boraska i Branimir Vujević. Potonji je iz Zadra i sudjelovao je u povijesnoj, prvoj veslačkoj olimpijskoj medalji za Hrvatsku. Glavni im je cilj bio izbjeći repasaž, a za to im je trebalo prvo mjesto u polufinalnoj skupini. Već se tada dalo naslutiti da momci ciljaju visoko. Gledajući obje polufinalne skupine, samo je australska posada imala bolje vrijeme. Naposljetku su Australci uzeli srebro, zlato je pripalo Britancima, a Vujeviću i njegovim kolegama bronca. Sva tri tima bila su natiskana unutar manje od dvije sekunde nakon 2.000 metara velike borbe.

Upotpunjen komplet medalja s velikih natjecanja

Ivan Ninčević nije se godinama zadržao u rukometnoj reprezentaciji, no highlight njegove karijere svakako će mu ostati bronca iz Londona 2012. godine. Iako je najvrjednija, nije prva, budući da je pola godine ranije osvojio broncu na Europskom prvenstvu u Srbiji. Godinu kasnije oko vrata mu je zasjala i svjetska bronca u Španjolskoj čime je upotpunio komplet medalja s najvećih rukometnih natjecanja.

Zlatni par Fantela – Marenić dao je svoj obol u najuspješnijim Igrama samostalne Hrvatske. Njihovo zlato doprinijelo je tome da Hrvatska Olimpijske igre u Riju okonča na sjajnom 17. mjestu, a konačni konto iznosio je pet zlata, tri srebra i dvije bronce. Nakon 15 godina gotovo svakodnevnog druženja, razišli su se nakon Igara, no još su konkurentni u svjetskom jedrenju. Nadamo se kako već u Parizu 2024. Zadar može dobiti nove osvajače olimpijskog odličja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...