U saljskom Mardešiću radi 25 Ukrajinaca, Bonja: “Super su ljudi. Kao i mi, najviše se vesele ljetu i feštama!”

Već duže se govori kako bi potpuna liberalizacija tržišta radne snage mogla riješiti kronični nedostatak djelatnika u turizmu, ugostiteljstvu i proizvodnji.

Surova statistika svjedoči da iz Hrvatske odlazi velik broj radno sposobnog stanovništva, pa se poslodavci sve češće odlučuju zaposliti strance.

Ukrajinci koji ovih dana bježe pred projektilima i granatama, stižu i na podruje Hrvatske. Spremamo se primiti čak 200 tisuća izbjeglica.

Nakon smještaja i prvotnog procesa proces adaptacije, brojni će svoje egzistencijalno pitanje poželjeti rješavati zaposlenjem.

Da su Ukrajinci kvalitetni radnici s kojima su poslodavci i više nego zadovoljni, potvrđuje nam priča iz otočke Općine Sali.

Dom na Dugom otoku i posao u tvornici s dugogodišnjom tradicijom prerade plave ribe, još ranijih godina odabralo je njih preko dvadeset.

Kod nas trenutno radi 25 Ukrajinaca. Baš nam je trebalo doći njih još 20, no dogodio se rat i sve zaustavio. No, radimo na tome. Jako smo zadovoljni s njima. Prekrasni su ljudi. Sve je super i što se tiče prilagodbe. Jezik nije problem, on je 40 posto sličan našem pa barijera u komunikaciji nema, kaže nam Darko Bonja, voditelj nabave i prodaje u Mardešiću.

Sudbina azilanata teška je u prvom redu zbog predrasuda zajednice. No, ovdje to nije slučaj. Dugootočki Ukrajinci brzo su naučili i što je fjaka i što ispijanje kavica na suncu, a posebno se vesele užancama.

Otočani su ih sve prihvatili bez problema. Još prije 40 godina dolazili su nam radnici iz okolice Zadra, danas su to Ukrajincu. Naši ljudi nemaju problem s došljacima. A oni su kao i mi, najviše se vesele ljetu, feštama, imamo sličan mentalitet!, zaključuje Bonja.

Kako je rat otvorio novi bazen radne snage, iskustvo Mardešića pozitivna je poruka svim poslodavcima iz sektora koje muči kronični nedostatak kvalitetnog kadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...