U škole u Hrvatskoj dosad je upisano 139 učenika iz Ukrajine, četvero ih je u našoj županiji

Učenici iz Ukrajine, koji su zbog ruske agresije bili prisiljeni napustiti školovanje u svojoj zemlji, uključuju se u nastavu u hrvatskim osnovnim i srednjim školama te ih je dosad upisano ukupno 139, od čega 124 u osnovne i 15 u srednje škole. Svakom djetetu izbjeglici, kako bi im se olakšao proces uključivanja u hrvatske škole, osigurava se pripremna nastava hrvatskog jezika.

Učenike se u nastavu uključuje u svim predmetima prema njihovim mogućnostima i sposobnostima, a na kraju školske godine dobivaju zaključne ocjene i svjedodžbu.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 124 učenika upisana u osnovne škole, najviše ih je na području Splitsko-dalmatinske županije, njih 22.

Na području Grada Zagreba i Požeško-slavonske županije upisano je po 15 učenika, u Međimurskoj i Primorsko-goranskoj ih je po 13, a 10 učenika je u Ličko-senjskoj županiji.

Osam učenika upisano je u škole Vukovarsko-srijemske županije, pet u škole Osječko-baranjske županije, četiri su u Zadarskoj, a po troje u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Po dvoje učenika pohađa škole u Istarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a po jedan u školama Brodsko-posavske, Šibensko-kninske i Varaždinske županije.

Od 15 ukrajinskih učenika upisanih u srednje škole, šest je u Gradu Zagrebu, troje u Osječko-baranjskoj, po dvoje u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te po jedan u Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko srijemskoj.

Djeca izbjeglice upisuju se u osnovne škole po mjestu gdje borave. Nakon razgovora s roditeljima i učenicima stručni tim utvrđuje u koji razred se dijete treba uključiti, a škola za sve učenike osigurava udžbenike, doznaje Hina iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Za upis u srednju školu, roditelji se trebaju obratiti izravno željenoj srednjoj školi. Nakon razgovora s njima i učenicima, stručni tim škole utvrđuje u koji razred i program se učenik treba uključiti kako bi nastavio obrazovanje u programu najsrodnijem onom koji je pohađao u Ukrajini.

Kako bi se proces upisa ubrzao i olakšao, učenici koji ne posjeduju dokumentaciju o prethodnom školovanju, odnosno svjedodžbe, upisuju se na temelju potpisane izjave roditelja, napominju iz Ministarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...