Veliki požar blizu nuklearke u Černobilu, Ukrajina izdala upozorenje: “Radionukleidi se ispuštaju u atmosferu!”

Povjerenica za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Ljudmila Denisova izjavila je da je požar u blizini nuklearne elektrane Černobil zahvatio više od 10.000 hektara šuma.

“U zoni isključenja u blizini nuklearne elektrane Černobil gori više od 10.000 hektara šuma. Zabilježen je 31 požar, što dovodi do povećanja razine radioaktivnog onečišćenja zraka”, navela je Denisova.

Ukrajinski parlament: “Radionukleidi se ispuštaju u atmosferu”

Apelirala je na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da što prije pošalje stručnjake i protupožarnu opremu u Ukrajinu kako bi se “spriječile nepopravljive posljedice ne samo za Ukrajinu, već i za cijeli svijet”.

“Kao rezultat izgaranja, u atmosferu se ispuštaju radionuklidi koje vjetar prenosi na znatne udaljenosti”, istaknula je. O požaru je izvijestio i ukrajinski parlament navodeći da radionuklidi koji se ispuštaju u atmosferu mogu doći do Bjelorusije, ali i drugih europskih zemalja.

“Zbog vjetrovitog i suhog vremena pojačat će se intenzitet i površina požara, što će dovesti do požara većih razmjera, s kojima se teško boriti i u vrijeme mira. Plamen može zahvatiti skladišta istrošenog nuklearnog goriva i skladišta nuklearnog otpada u černobilskoj zoni”, upozorava ukrajinski parlament, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...