Vučetić odgovorio SDP-u na prozivke o despotskom ponašanju: “Ispadima skrećete pozornost s izbornog debakla”

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir, Antonio Vučetić priopćenjem je odgovorio na prozivke općinske organizacije SDP-a Vir.

Oni su, naime, progovorili o navodno despotskom vladanju Općinom.

Tvrde kako se materijali za sjednicu dostavljaju kasno, iako Poslovnik predviđa pet dana prije sjednice.

Unatoč tome što je zakonska obveza sazvati sjednice vijeća najmanje jednom u tri mjeseca, dodaju, vladajući su čekali da prođe jedan dan kako bi, tobože, imali opravdanje za izvanrednu sjednicu.

Na njoj su donijeli opće akte Općine koji se odnose na sve subjekte, kako pravne tako i fizičke, što je, kazuju socijaldemokrati, protuzakonito.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani, dana 30. ožujka 2022. godine lokalni mediji objavili su priopćenje općinske organizacije SDP Vir, u kojem je izneseno niz neistina vezano za sazivanje sjednica i rad Općinskog vijeća Općine Vir.

Predmetno priopćenje Općina Vir opovrgava u cijelosti.

Člankom 76.  stavkom 2. Poslovnika Općinskog vijeća Općine Vir („Službeni glasnik Općine Vir” br. 7/21) propisano je da se poziv za sjednicu dostavlja članovima vijeća u pravilu 5 dana prije održavanja sjednice, što podrazumijeva da se iznimno poziv za sjednicu može dostaviti vijećnicima i u kraćem vremenskom roku.

Stavkom 3. istog članka propisano je da o načinu dostave poziva i opravdanosti razloga za sazivanje sjednica u kraćem roku, odlučuje predsjednik vijeća.

U pogledu naziva sjednica predstavničkog tijela (redovita, izvanredna, tematska i sl.) ističe se da Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ne poznaje različite vrste i nazive sjednica predstavničkog tijela, već oni samo pobliže opisno označavaju o kakvoj se naravi sjednice radi.

Člankom 34.  Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da predsjednik predstavničkog tijela saziva sjednice predstavničkog tijela po potrebi a najmanje jednom u tri mjeseca.

Sukladno odredbi članka 33. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi način rada predstavničkog tijela uređuje se poslovnikom predstavničkog tijela.

Slijedom navedenog procedura sazivanja sjednica predstavničkog tijela, rokova za sazivanje, utvrđivanje dnevnog reda, dostave materijala i rokova za dostavu materijala za sjednice uređuju se poslovnikom o radu predstavničkog tijela.

Za Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Općine Vir provedeno je javno savjetovanje te su na službenoj stranici objavljeni svi dokumenti vezani za predmetno savjetovanje, o čemu je prisutne vijećnike na  današnjoj sjednici obavijestio pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Općine Vir, međutim za razumijevanje istog potrebna je bila volja i zainteresiranost članova SDP-a. Dakle, pročitati statut, poslovnik i otvoriti službenu stranicu Općine Vir i proučiti dokumentaciju.

Iz svega gore navedenog proizlazi da su navodi općinske i županijske organizacije SDP-a potpuno neosnovani, što u neznanju i neinformiranosti, što u cilju dezinformiranja javnosti i pokušaju opstruiranja rada Općinskog vijeća Općine Vir.

Županijska organizacija SDP-a te lokalna organizacija SDP-a populističkim ispadima nastoje skrenuti pozornost izbornog debakla koji su doživjeli na posljednjim lokalnim izborima, kako na Viru tako i na razini Županije. A Općina Vir neće dozvoliti da se jeftini politički poeni skupljaju preko njezinih leđa već pozivamo čelnike lokalnog i županijskog SDP-a da preuzmu odgovornost za srozavanje nekad druge parlamentarne stranke na njezine najniže grane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...