WWF: Pridružite se “Satu za planet Zemlju”

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je u subotu građane da večeras od od 20,30 do 21,30 sati ugase svjetla u svojim domovima i tako se pridruže najvećoj ekološkoj akciji “Sat za planet Zemlju”, u kojoj je lani sudjelovalo čak 190 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Svjetla će se i ove godine ugasiti na trgovima i znamenitostima brojnih hrvatskih i svjetskih gradova.

U Hrvatskoj će se tako svjetla ugasiti, među ostalim, na zagrebačkom Zrinjevcu, zidinama, splitskim Prokurativama i Dioklecijanovoj palača te pulskoj Areni.

Na 15. godišnjicu te akcije usmjerene na osvještavanje o drastičnom padu biološke raznolikosti i o štetnostima klimatskih promjena, u WWF Adriji su “navili poseban sat – sat koji odbrojava do nestanka iduće vrste”.

Sat s fotografijama vrsta postavili su na zagrebačkom Cvjetnom trgu, čiji alarm, kako su istaknuli, zvoni na buđenje cijeloj ljudskoj vrsti. Svakih sat vremena odbrojava i upozorava da gotovo svakog sata na Zemlji izgubimo jednu vrstu. 

“Tih 60 minuta želimo iskoristiti da kažemo da je upravo 60 minuta potrebno da jedna vrsta nažalost nestane s našeg planeta”, istaknula je direktorica komunikacija u WWF Adriji Petra Boić Petrač.

Želimo istaknuti da će u samo jednome satu jedna vrsta koja je neophodna za naše preživljavanje, za biološku raznolikost, bespovratno nestati. U posljednjih 50 godina je 68 posto svih vrsta izumrlo. Dakle, ono što je milijunima godina živjelo skladno na planetu Zemlji, mi ljudi smo istrijebili”, upozorila je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Da sat otkucava i nekim vrstama u našoj neposrednoj blizini, stanovnici Hrvatske moći će se uvjeriti na brojnim promidžbenim ekranima koji su osim u Zagrebu postavljeni i u drugim hrvatskim gradovima gdje se nalaze fotografije nekih od najugroženijih vrsta u regiji, poput balkanskog risa, čovječje ribice ili sredozemne medvjedice.

Među najvećim prijetnjama divljim vrstama su zločini protiv prirode koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, usmrćivanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta.

“Bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas možemo očuvati zajedničkim snagama”, poručuju iz WWF Adrije te dodaju da u ovom vremenu velikih podjela i konflikata ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovaj planet i moramo o njemu brinuti zajedno.

U WWF-u Adriji ovogodišnju su kampanju osmislili u suradnji s agencijama Bruketa&Žinić&Grey i Dept te tvrtkom Go2Digital.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...