Zadranka tužila Muller nakon što je dobila otkaz jer je za sebe zadržala testere, sud odbio tužbu

Općinski sud u Zadru odbio je tužbu sada već bivše prodavačice iz Mullera koja je tužila trgovački lanac nakon što je dobila izvanredni otkaz ugovora o radu jer je iz trgovine nakon radnog vremena za sebe zadržala četiri mala parfemska testera.

Prodavačica je tražila povratak na posao i tužila tvrtku navodeći kako testere nije uzela dok je radila već nakon radnog vremena, o čemu svjedoči račun za artikle kupljene u to vrijeme. Testeri pritom nemaju nikakvu tržišnu vrijednost pa se ne može tvrditi da je nastupila bilo kakva šteta.

Navela je kako joj je testere dala druga djelatnica zbog čega nije mogla počiniti nikakvu povredu obveza iz radnog odnosa.

Iz trgovine su dostavili materijal na kojemu se vidi da je bivša radnica za radnog vremena pripremila materijal koji će donijeti na blagajnu; ukrasnu vrećicu i testere, kao i to da je obavila kupnju na blagajni za asortiman parfumerije, iako je imala trgovačke artikle. To je bitno jer se testeri mogu darovati kupcima samo za kupnju nekog parfema, a ne robe iz ostatka trgovine.

Iskazima drugih djelatnica nisu potvrđene njezine tvrdnje da se to inače tako radilo, odnosno da su se testeri znali davati posjetiteljima i bez bilo kakve kupnje.

Sudac je presudio kako okolnost da je u radnika izgubio povjerenje može za poslodavca biti opravdani razlog za izvanredno otkazivanje ugovora o radu. Nijedan poslodavac nije dužan trpjeti u radnom procesu radnika u kojega opravdano nema povjerenja i koji mu svojim postupcima, bez obzira na njihove uzroke, nanosi i izravnu štetu odnosno koji bi i ubuduće mogao jednako tako postupati i kršiti svoje obveze iz ugovora o radu.

Istaknuto je kako je otuđenje poslodavčeve imovine bez obzira na njezinu vrijednost opravdani razlog za izvanredni otkaz, jer je posljedica takvog radnikova postupka gubitak poslodavčeva povjerenja. Kao primjeri su navedene presude hrvatskih sudova u kojima su radnici dobili izvanredni otkaz zbog sličnih situacija: jedan od radnika tako je sebi uzeo pet litara ulja, a drugo kolut kobasice – jegera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...