41-godišnji direktor iz Zadra iz firme izvukao preko 800 tisuća kuna, prikazivao lažne pozajmice

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1981.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zloporabe poslovanja u gospodarskom poslovanju, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 41-godišnjak od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2017. u Zadru, u svojstvu direktora jednog trgovačkog društva, postupio s namjerom da sebi i svom povezanom drugom trgovačkom društvu, u kojem je također bio direktor, pribavi veliku nepripadajuću imovinsku korist.

Osnovano se sumnja da je u više navrata, bez valjane osnove, s računa svog društva podizao novčana sredstva u ukupnom iznosu od 357.230,38 kuna, kojeg nije položio u blagajnu društva, niti ga je koristio u poslovne svrhe već za svoje privatne potrebe.

Osnovano se sumnja i da je s računa društva, bez ikakve valjane osnove, drugom povezanom društvu, u kojem je bio odgovorna osoba, isplatio novčani iznos od 107.000 kuna, iako to povezano društvo nije bilo u nikakvom povezanom odnosu s njegovim društvom pa nije ni imalo nekakva potraživanja prema tom društvu. Na taj su se način, on i povezano društvo, okoristili na štetu njegova društva za ukupan iznos od 464.230,38 kuna.

Okrivljeni 41-godišnjak je, osnovano se sumnja, u navedenom razdoblju; prethodno navedena sredstva koja je isplatio sebi i povezanom društvu; u poslovnim knjigama neistinito prikazao kao dane pozajmice njegova društva njemu kao članu uprave i povezanom društvu, iako o tome nisu bili zaključeni nikakvi ugovori o pozajmicama.

Osnovano se sumnja i da je tijekom 2019. i 2020. godine, u Zadru i u istom navedenom svojstvu, postupio protivno pozitivnim propisima, odnosno uz prijavu poreza na dobit za 2019. godinu nije dostavio račun dobiti i gubitka niti je dostavio PDV obrazac za IV. kvartal 2020. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...