94 posto građana kaže da su uređaji od prije 20 godina trajali dulje, Gaši: “Stalna ažuriranja su praktički legalno ugrađeni kvar!”

Čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a čak 61 posto je uvjereno kako se uređaje proizvodi s ugrađenim kvarom kako bi nas se primoralo kupovati nove proizvode – pokazalo je istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

“Jedan od najčešćih problema na koje mi se žale naši građani je kvarenje kućanskih uređaja ranije nego što su očekivali. Proizvođači se pravdaju kako građani žele nove modele pa zato kupuju nove uređaje, ali moje istraživanje je pokazalo kako 94 posto građana smatra da uređaji trebaju trajati dulje, a preko 60 posto ih je uvjereno da proizvođači namjerno ugrađuju kvarove kako bi nas primorali na kupovinu novog uređaja najčešće odmah nakon isteka obvezanog jamstva”, objasnila je.

Njeno istraživanje je pokazalo i kako se građani žale na takozvane digitalne kvarove. Naime, više od polovice građana je primijetilo kako im uređaj uspori ili pak baterija kraće traje kada ažuriraju operativni sustav.

“Svi smo primijetili kako primjerice lampica za mijenjanje boje na printeru svijetli prije nego što je stvarno nestalo boje. Nekada skener na printeru ne radi jer u printeru nema boje. Građani mi kažu kako primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji. Sve te prakse ćemo zabraniti. Model kupi-iskoristi-baci je neprihvatljiv i za okoliš i za džepove naših građana!”, kaže Borzan.

Njezin lokalni asistent, zadarski SDP-ovac Erol Gaši

Mislim da nam je svima ostalo u sjećanju koliko su baterije na mobitelima nekada trajale. Danas, već nakon nekoliko ažuriranja, to nije ista priča s početka. Ono za što se zastupnica Borzan bori jest da se zabrani ugradnja kvarova, jer samo ažuriranje je zapravo ugrađeni kvar. Vidimo koliko se mobiteli teže počinju paliti, više se resetiraju, uđemo u aplikaciju, ona nas izbacuje… Na sve načine nas prisiljavaju da kupujemo nove uređaje…, kaže Gaši koji se prisjetio svojih prvih uređaja za bežičnu komunikaciju.

Najprije sam imao Ericsson T10, sjećam se da je bio plav, malo je nalikovao cigli i imao je poklopac. Na njemu baterija baš i nije nešto pretjerano dugo trajala, ali onda je došao mobitel kojeg sigurno svi pamtimo – legendarna Nokia 3310 kojoj je baterija trajala i po 5 dana, a uz to si stalno igrao zmiju, kroz smijeh se prisjeća Gaši.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...